Не вбивайте павуків і уникайте конфліктів: що варто знати про цей день

Не вбивайте павуків і уникайте конфліктів: що варто знати про цей день

19 жовтня віряни вшановують святого Йоіля, мученика Уара і з ним семеро вчителів християнських, а також блаженну Клеопатру і її сина Іоанна.

Йоіль жив у V столітті до нашої ери, в Іудеї. Він був першим біблійним пророком, який залишив записи своїх проповідей.

У книзі пророцтв, написаній Йоілем, описуються негаразди, які спіткали Ізраїль: неврожай, нашестя саранчі, голод. Пророк закликає звернутися до Бога і помолитися про допомогу - тоді люди отримають благоденство. Він також передбачив прихід Сина Божого і зішестя Святого Духа. Сталося це в день П'ятидесятниці, коли апостоли отримали дари і почали проповідувати Христове вчення.

Мученик Уар жив у III-IV століттях, у Єгипті. Він був воєначальником і таємно вірував у Христа. Він ходив до в'язниці, щоб допомагати християнам-в'язням, а одного разу він був катований до смерті. Його вдова Клеопатра забрала його тіло і поховала в гробниці на Палестині. Вона молилася за свого сина Іоанна, але він помер. Клеопатра жила при храмі й видавала своє майно, аж до своєї смерті. Кожної неділі вона бачила уві сні свого чоловіка і сина.

Пам'ять святого Йоіля, мученика Уара, семи християнських учителів, блаженної Клеопатри і її сина Іоанна святкується одночасно.

Щодо прикмет, які пов'язані з цим днем:

  • Якщо немає вітру, очікуйте похолодання.
  • Якщо дим стелиться по землі, буде негода.
  • Червоний захід сонця вказує на погіршення погоди.
  • Якщо випав сніг, через 40 днів буде багато снігу.

Є також деякі речі, які варто уникати цього дня:

  • Не вважайтеся в конфлікти, бо це може закінчитися погано.
  • Не залишайте сушитися речі в ніч на 19 жовтня, щоб нечисть не вселилася.
  • Не вбивайте павуків, бо вони мають душі померлих предків.
  • Не тримайте двері та вікна відчиненими, щоб не впустити біду в дім.

З цього дня потрібно в милостині не відмовляти — це з'єднує нас з покійними родичами. А ще варто дати копійку щоб розбагатіти.

Святого Уара можна прошити захисту від горя його покровителю. На цей день рекомендується приготувати страви з курки та курника. Щоб привернути щастя, потрібно годувати сім'ю до ситості.

А щодо постів, то віряни їх дотримуються для готування до великих церковних свят. Так що цей день — час молитви й посту.

Читайте також: