Не встигли оновити дані: де дізнатись, чи є штраф від ТЦК

Штрафи від ТЦК: де перевірити наявність?
Штрафи від ТЦК: де перевірити наявність?

Згідно з інформацією, військовозобов'язані зможуть дізнатися про штраф за несвоєчасно оновлені військово-облікові дані, в тому числі і в додатку Дія.

Таку новину повідомив представник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін у інтерв'ю радіостанції "Радіо Свобода".

Він зауважив, що це не означає, що всіх, хто не встиг оновити дані до 16 липня, зразу оштрафують.

За словами Лазуткіна, притягнення до відповідальності за адміністративне правопорушення є процедурою, яка може тривати від трьох місяців до року.

"Ми не говоримо, що всіх штрафуватимуть автоматично. Від трьох місяців з дня виявлення і до року з моменту вчинення адміністративного правопорушення провадження може бути відкрито. Штраф - це певна процедура. Це не одразу всім ставлять галочки, хто на сьогоднішній день не оновив, і всім виписується автоматично штраф. Повинні бути протоколи, і має бути постанова. Відповідно, люди дізнаватимуться про ці штрафи так, як дізнаються штрафи за перевищення швидкості, в тому ж додатку "Дія" можна буде це зробити", - розповів він.

Крім того, Лазуткін зазначив, що оновити військово-облікові дані можна й надалі у ТЦК та СП та у додатку "Резерв+", але це не звільняє від штрафу, оскільки 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних вже минув.

Проте військовозобов'язані, які встигли оновити свої дані у встановлений законом термін, не будуть зупинятися на вулиці працівниками ТЦК та СП.

"Якщо людина виконала вимогу закону у встановлений термін, оновила свої військово-облікові дані і вказала місце проживання, до неї може прийти повістка на військово-лікарську комісію. Отже, немає потреби "ловити" цю людину посеред вулиці. Розуміємо, що це призводило до негативних процесів, які шкодили і продовжують шкодити іміджу Збройних Сил України, коли намагаються змусити людину вийти з блокпоста силою. Працівники ТЦК та СП не мають таких повноважень. Це право мають лише представники поліції згідно з законом", - зазначив Лазуткін.

Лазуткін пояснив, що військовозобов'язані оновлюють свої дані, щоб було зрозуміло, де вони знаходяться, для можливого спрямування на військово-лікарську комісію. Якщо дані не оновлені, направлення видається за місцем реєстрації.

Нагадаємо, у ТЦК роз'яснили нові правила повістки у військову службу.

Читайте також