Німеччина незабаром зіштовхнеться із великою кавовою кризою – Bild

ЄС може загрожувати постачання кави до Німеччини

Нові правила ЄС можуть призвести до втрати постачання кави до Німеччини. Компаніям тепер потрібно буде довести, що вони не використовують продукти, зібрані з вирубаного або пошкодженого лісу, включаючи какао та кавові зерна. Німецька кавова асоціація заявляє, що це може призвести до нестачі кави та зростання цін. Проте Єврокомісія стверджує, що ціни на продукти харчування не зростуть, а підтримка дрібних фермерів є пріоритетом. За словами керуючого директора Німецької кавової асоціації, лише 20% фермерів відповідають новим правилам.

Компанії, такі як Alois Dallmayr KG, також критикують нові правила ЄС. Обсмажувачі кави Lavazza, Melitta та Darboven підтримують нові правила, але просять більше часу. Згідно з пресекретаром Darboven, це може призвести до дефіциту пропозиції кави та зростання цін.

Знищення какао та кави через новий закон Євросоюзу

Новий закон Євросоюзу, що бореться з вирубуванням лісів, може призвести до знищення сотень тисяч тонн какао та кави, що зберігаються на складах у ЄС. За даними Financial Times, на складах у країнах Європи знаходиться близько 200 тис. тонн какао та 150 тис. тонн кави. Інструкцій виробникам щодо цього поки не надано. Закон рекомендує реалізувати партії продукції протягом перехідного періоду до грудня 2024 року.

Відповідно до нових правил, імпортери повинні надавати дані про походження товарів, щоб показати, що вони не поставляються з районів, де вирубують ліси. Це може особливо вплинути на каву та какао, оскільки ці продукти не митному контролю та можуть перебувати на складах протягом 18 місяців — термін перехідного періоду передбачений законом.