Німеччина попри санкції отримує російську нафту - ЗМІ

Німеччина попри санкції отримує російську нафту - ЗМІ

Попри те, що Німеччина знаходиться під санкціями, російська нафта може потрапляти до неї за допомогою дочірнього підприємства "Роснефти" - Rosneft Deutschland.

За інформацією Süddeutsche Zeitung, нафту, яку вони імпортують, намагаються представити як походящу з Казахстану.

Журналісти виявили, що на початку вересня головне митне управління Німеччини винесло директиву митним органам Берліна та Франкфурта-на-Одері "без затримок" пропускати нафту для Rosneft Deutschland.

Ця директива може не виглядати як щось надзвичайне, але фактично вона дозволяє німецькому підрозділу "Роснефти" імпортувати нафту без перевірки на можливий обхід санкцій.

Раніше Rosneft Deutschland отримувала всю нафту з Росії. Тепер же вони, здається, закуповують її в Казахстані. Управління по боротьбі з контрабандою німецької митниці вважає, що такі транзакції мають "високий ризик" обходу санкцій.

Є інформація, що родовище, з якого нібито постачається нафта до Німеччини, належить російській компанії "Лукойл".

Незважаючи на ембарго, російська нафта продовжує надходити до Європейського Союзу через посередників у третіх країнах. Щодня до портів Індії прибувають принаймні два танкери з російською нафтою. Частина цієї нафти - 70 танкерів на місяць - потім потрапляє до Євросоюзу у переробленому вигляді.

На західному узбережжі Індії є кілька нафтопереробних заводів, включаючи найбільший у світі. Вони переробляють російську нафту на бензин і дизельне пальне. Таке паливо потім повертається до Європи.

Індія не підтримує санкції проти Росії. Якщо раніше імпорт нафти з РФ був надто дорогим і складним для індійських компаній через довгий морський шлях, то з початком конфлікту ситуація швидко змінилася. Росія стала головним постачальником нафти для Індії. Протягом минулого місяця країна імпортувала російську нафту в обсязі 2 млн барелів на день, що становить практично 40% її національних потреб. До початку конфлікту цей показник становив близько 1%.

Вадінар - це нафтопереробний завод в Індії, який належить на 50% російській компанії Роснефть.

Читайте також: