Нобелівську премію з медицини помилково дали іншому вченому

Нобелівську премію з медицини помилково дали іншому вченому

Американському вченому Альберту Шацу вдалося зробити дуже важливе відкриття - антибіотик стрептоміцин, який виявився ефективним проти туберкульозу. Він займався дослідженням мікроорганізмів в грунті і під керівництвом доктора Ваксмана розпочав пошук антибіотика проти туберкульозу. За допомогою ідентифікації двох бактерійних штамів, Шац знайшов два споріднених штами, які зупиняли зростання туберкульозної палички і назвав цей антибіотик "стрептоміцин".

Шац співпрацював з британськими та американськими компаніями для випробування стрептоміцину на токсичність та ефективність проти різних хвороб. В результаті випробувань було підтверджено його ефективність проти туберкульозу, бубонної чуми, холери, черевного тифу та інших захворювань, які відповідають на пеніцилін.

Доктор Ваксман вдалося налагодити масове виробництво стрептоміцину, і в 1952 році він отримав Нобелівську премію за це відкриття. Але Шац не зміг полегшити своє серце і подав на Ваксмана в суд за некоректне визнання його внеску у відкриття. В результаті судового позову Шац отримав від Ваксмана 3% роялті з премії та признання співавтором. Однак, журнал The Lancet відзначив, що це була помилка, оскільки Шац приніс значний внесок у відкриття стрептоміцину.

Сам стрептоміцин врятував багато життів і привів до закриття безлічі протитуберкульозних санаторіїв у всьому світі.

У 1928 році англійському мікробіологу Александру Флемінгу вдалося виділити перший антибіотик - пеніцилін. Це відкриття дуже знизило відсоток смертності від бактеріальної пневмонії і допомогло лікувати такі хвороби, як дифтерія, гангрена, пневмонія, сифіліс і туберкульоз.

На сьогоднішній день пеніцилін все ще призначається пацієнтам з бактеріальними інфекціями, такими як пневмонія, гострий фарингіт, менінгіт, сифіліс і гонорея. Він знищує бактерію і перешкоджає її подальшому розмноженню і розвитку.

Читайте також: