ОБСЄ відреагувала на рішення Білорусі не пускати спостерігачів на вибори

ОБСЄ засуджує рішення Білорусі не запрошувати спостерігачів на вибори

Рішення білоруської влади не запрошувати спостерігачів ОБСЄ на парламентські вибори суперечить міжнародним зобов'язанням Білорусі і викликає занепокоєння, заявила Організація з безпеки та співробітництва в Європі.

Керівники організацій, відповідальних за моніторинг виборів в ОБСЄ, заявили, що це рішення суперечить принципу прозорості, необхідному для проведення демократичних виборів.

“Ми глибоко стурбовані тим, що рішення не запрошувати країни ОБСЄ через БДІПЛ спостерігати за парламентськими виборами в Білорусі не дозволить громадянам і установам країни отримати вигоду від неупередженої, прозорої і всебічної оцінки”, - сказав директор БДІПЛ Маттео Мекаччі.

Організація заявила, що розпочала консультації з Білоруссю щодо розгортання місії для оцінки потреб у спостереженні за виборами.

Президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ Піа Каума підкреслила, що це рішення позбавляє Асамблею можливості внести внесок у демократичний розвиток.

Слід зазначити, що Білорусь відмовилась впускати спостерігачів ОБСЄ на вибори до палати представників і місцевих рад, запланованих на 25 лютого.

Також варто згадати, що Лукашенко підписав закон, який надає йому та його родині гарантії.

Під час відмови вести переговори з Росією, Лукашенко почав погрожувати Україні.