Оголосили підозру "політологу" Медведчука, який "не вилазив" з каналу Мураєва

Служба безпеки України повідомила про підозру Олександру Лазарєву, "політологу" підозрюваного у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації нколишнього народного депутата від "Опозиційної платформи ‒ За життя" Віктора Медведчука.

Лазарєв допомагає агресору у війні проти України і переховується у тимчасово окупованому Криму. Про це СБУ повідомила у п'ятницю.

Фігурант ще до початку повномасштабного вторгнення входив до пулу публічних псевдоекспертів, які працювали на Медведчука, колишнього народного депутата Євгенія Мураєва і прокремлівського блогера Анатолія Шарія.

Лазарєв був частим учасником ефірів на підсанкційному телеканалі "Наш" Мураєва.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Лазарєв безпосередньо займався "розкруткою" медійних образів поплічників Кремля і допомагав їм у просуванні ворожих наративів в інформпросторі. Для цього був частим "гостем" в ефірах підсанкційних каналів "Наш", "Zik", "NewsOne", "112" і "Russia today", повідомила спецслужба.

У коментарях він неодноразово виправдовував російську агресію і називав бойові дії на сході "громадянською війною".

Після 24 лютого минулого року Лазарєв приховано виїхав за кордон.

Згодом він прибув у тимчасово окупований Крим і приєднався до найближчого оточення колаборанта Сергія Аксьонова, якому допомагає у проведенні ворожих інформкампаній на півострові.

Торік у квітні президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон. Дружина Медведчука Оксана Марченко втекла в Росію.

У вересні Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

У січні президент позбавив громадянства України народних депутатів Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Андрія Деркача. Після цього Верховна Рада позбавила їх мандатів.

У лютому цього року Марченко заочно повідомили про підозру. Цього тижня суд заочно арештував дружину Медведчука.