Окупанти готуються до нових штурмів на Луганщині: аналіз ISW

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), російські війська у районі Кремінної збільшують обстріли українських позицій і готуються до нових штурмів поблизу Невського та Білогорівки в Луганській області.

Поступання українських сил

Наразі тривають активні бої між російськими та українськими військами вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.

За даними українських та російських джерел, позиційні бої тривають на декількох напрямках: північний схід від Куп'янська поблизу Синьківки, схід від Куп'янська поблизу Петропавлівки та Іванівки, захід від Кремінної біля Тернів, Торського, Ямполівки, південь від Кремінної біля Діброви та Серебрянського лісництва.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор заявив, що російські війська посилили обстріли українських позицій в районі Кремінної поблизу Невського та Білогорівки і готуються до нових штурмів.

Відомо, що на Куп'янському напрямку діють підрозділи російського підрозділу "Ветер 177" 16-ї бригади спецназу.

Також продовжуються бої поблизу Бахмута, Авдіївки та Донецька. Наразі немає підтверджених змін у лінії фронту в цих районах.

Українські і російські джерела повідомляють про захоплення позицій на різних напрямках: на північний схід від Бахмута, на захід від Соледару, на північний захід від Бахмута біля Богданівки, на захід від Бахмута біля Хромового, на південний захід від Бахмута, на північний захід від Кліщіївки і на північ від Курдюмівки.

Про продовження бойових дій також повідомляється на заході від Донецька, в районі Мар'їнки, а також на південний захід від Донецька, в районі Побєди, Георгіївки та околиць Новомихайлівки.

На кордоні Донецько-Запорізької областей також тривають бої, однак немає підтверджених змін у лінії фронту.

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили атаки російських військ на південь від Новодарівки.

Кілька блогерів опублікували відео, на яких, як повідомляється, видно діяльність російського 218-го танкового полку поблизу Приютного. Міністерство оборони Росії заявляло, що в цьому районі також діють підрозділи 1-го корпусу "ДНР".

Зростає напруженість і поблизу Кринок на сході Херсонської області, де українські сили змірюються силами з російськими військами. Однак наразі немає змін у лінії фронту на цій ділянці.

Протягом 4 січня 2024 року продовжувалися бойові дії й у Криму, що тимчасово окупований російською владою. Деталі комплексної спецоперації були повідомлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.