Окупанти продовжують атакувати біля Авдіївки: аналіз ISW

Українські військові активно діють на декількох фронтових ділянках. Російські збройні сили продовжують атакувати поблизу Авдіївки, за минулу добу здійснивши понад 100 авіаударів по позиціях України. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Просування українських сил

На рубежі Куп'янськ-Сватове-Кремінна 5 березня тривали позиційні бої, проте змін у лінії фронту не фіксували. Позиційні бої тривали у районі Синьківки, Табаївки, Тернів, Ямполівки, Білогорівки.

Позиційні бої також продовжувалися неподалік від Бахмута, зокрема у містах Богданівка, Іванівське, Андріївка, Кліщіївка, Біла Гора, Північне, Шумів. Російські блогери твердили, що російські війська продовжують очищати позиції на сході міста Іванівське та намагаються витіснити українські сили з них.

Російські сили продовжують атакувати українські позиції біля Авдіївки, але за минулу добу не було підтверджених наступів. Українські та російські джерела повідомляли про продовження бойових дій у районах Новоселівки, Семенівки, Бердичів, Орлівки, Тоненького, Первомайського та Невельського.

Також зазначається, що один російський блогер натякнув на те, що російські війська намагаються швидко захопити Орлівку, Тоненьке та Бердичі, в той час як українські сили роблять все можливе, щоб зупинити наступ Росії та зміцнити оборону між Очеретиним та Тоненьким. За повідомленнями блогера, за минулу добу російські війська здійснили понад 100 авіаударів по позиціях України поблизу Авдіївки.

Російські війська нещодавно продовжили просування на південний захід від Донецька. Згідно з геолокаційними кадрами, опублікованими 5 березня, було зафіксовано просування російських військ у полях на південь від Новомихайлівки. Російський блогер, пов'язаний з Кремлем, стверджував, що російські війська просунулися в центрі Георгіївки на захід від Донецька, проте ISW не може підтвердити цю інформацію.

На ділянці кордону Донецько-Запорізької області 5 березня тривали позиційні бої, проте лінія фронту не зазнала змін. Позиційні бої відбувалися в районах Урожайного, Пречистівки, Малинівки та Гуляйполя.

5 березня російські війська продовжували локалізовані наступальні дії на заході Запорізької області, але жодних змін в лінії фронту не відбулося. Російські блогери твердили, що українські сили змогли відправити резерви в район Роботиного та провести контратаки.

Один з блогерів також скаржився на те, що російські війська стикаються з нестачею засобів електронної боротьби (РЕБ), контрбатарейних засобів та безпілотників у місті Роботине.

5 березня лівий берег Херсонської області був арению кількох обмежених позиційних бойових дій. Російські блогери повідомляли про удари російських військ по невеликим українським угрупованням біля Антонівського мосту, а також попереджали про можливість зміцнення українських військ на східному березі Дніпра.