Опитування показало, чи готові українці відмовитися від територій, ЄС та НАТО заради миру

Графік результатів опитування на фоні прапора України
Графік результатів опитування на фоні прапора України

Опитування показало, чи погодяться українці на відмову від територій, ЄС та НАТО заради миру.

За результатами проходження опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного у період з 8 по 25 травня 2024 року, війна Росії проти України стає все більшим тягарем для українців.

Більшість українців вважає неприйнятною умовою для миру утримання лише тієї території, яка наразі контролюється Україною. Таку думку підтримують 60% респондентів, ще 17% відмовилися б погодитись з цим. Однак 19% висловили готовність частково або повністю згодитись з таким варіантом.

Близько половини українців (50%) не погодилися б відмовитись від вступу до Європейського Союзу як умови миру, майже 25% вважають це неприйнятним, а 20% готові погодитись.

Якщо йдеться про відмову від членства в НАТО, то майже половина українців (50%) сильно проти цього, 22% відмовилися б погодитись, а 23% готові зробити це заради миру.

Щодо кордонів, які були під контролем України до російського вторгнення у 2022 році, близько 60% українців повністю або скоріш погодяться з таким варіантом. Однак 35% вважають цю умову неприйнятною.

Найкращим варіантом для українців є повернення кордонів 2014 року до окупації Криму й Донбасу, і цю думку підтримує близько 85% опитаних. Крім того, більшість українців (57%) підтримують можливість переговорів із Росією для досягнення миру.

Наразі більшість респондентів (38%) категорично проти таких переговорів, однак це число приблизно відповідає рівню у травні 2023 року, коли проти було 37%. Середній рівень проти переговорів спостерігався в серпні 2022 року (44%), коли він знизився порівняно з травнем того ж року (59%).

Січень 2023 року був піком неприйняття до переговорів, тоді 66% опитаних висловилися проти них, що збіглося з можливим успішним контрнаступом українських військових.

Раніше повідомлялося, що Росія змінила тактику для підриву можливого контрнаступу Збройних Сил України.

Читайте також