"Партії продавали за $100-150 тис." – що змінилося на тіньовому ринку політики

В Україні під час війни неможливо провести вибори, однак тримання зареєстрованих партій це бізнес. Ці люди готові їх продавати і зараз. Сигнали про вибори до Верховної Ради з Офісу президента чутно ще з травня цього року. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олексій Голобуцький політолог і політтехнолог.

"У нас тримання зареєстрованих партій це бізнес. Чув, що щось потроху продають. До повномасштабної війни ціни могли бути до 100-150 тисяч доларів. Могло бути дешевше. Можливо, зараз теж відбувається процес закупок. Але він не такий активний як 2015-го чи 2019-го. Деякі люди намагаються вести звичайний спосіб життя готуються до виборів, яких не буде. Перші вибори, які мали відбуватися за чутками, це ще осінь 2022-го. Надто велика кількість людей у цій сфері працювала, щоб воно зникло просто так. Але вибори зараз це малоймовірно. У президентські ще можу повірити, але як проводити парламентські під час війни не уявляю. Хоча сигнали про вибори до Верховної Ради з Офісу президента я чув ще з травня цього року. Що вони збираються міняти правила про ці процеси чую протягом літа", сказав Голобуцький.

Люди, які мають стратегічне мислення, готуються заздалегідь. Але ніхто не знає, як закінчиться війна і мало хто займається аналізом, стратегією, наголосив політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Тому будь-яка ідея, що ось будуть вибори, дуже швидко розходиться. А далі це механічний процес, коли люди починають готуватися і думати над цим. Ніхто не знає, що буде за тиждень. 2019-го була відносно стабільна політична система. Тоді останні два роки було ясно Петро Порошенко і той, хто кине виклик. А зараз не можна так думати. Тому що президентські вибори будуть не на виграш, а стануть перевіркою довіри до Володимира Зеленського, показати західним партнерам, що Україна демократична. Бо наразі немає великої конкуренції. Можуть захотіти піти в політику волонтери. Але недостатньо бути Притулою, треба мати якусь програму. Звісно, люди шукатимуть відповіді, чому війна мала такі результати, хто що зробив. Але зараз поки війна йде важко сказати, яка має бути ця програма. Це унікальна ситуація для демократичної держави вибори під час війни", пояснив Голобуцький.

В Україні вже підрахували, скільки коштуватимуть парламентські, президентські та місцеві вибори наступного року. Голосування за президента - 5,41 млрд грн, вибори до Верховної Ради 3,74 млрд грн і місцевих рад 653,3 млн грн.