Підступи до Бахмута та форсування Дніпра на Херсонщині: що відбувається на фронті

Українські війська пробили лінію оборони російських окупантів біля Бахмута, повідомив Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський. Зауважив, що загальна обстановка на Східному напрямку залишається складною. Ворог там не полишає своїх намірів щодо поновлення наступальних дій на Куп'янському та Лиманському напрямках, до яких здійснює активну підготовку. Продовжуються запеклі бої в районі Бахмута.

15 вересня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що Андріївка Донецької області була звільнена, а 17 вересня українські захисники звільнили від російських загарбників населений пункт Кліщіївка на Донеччині.

Чим важливі звільнені території та що відбувається на фронті у матеріаліGazeta.ua.

Панівні висоти біля Бахмуту

Кліщіївка, Андріївка та частково окупована Курдюмівка розташовані на стратегічній ділянці біля Бахмута. Кліщіївка на панівних висотах, які дозволяють встановити вогневий контроль над південними районами Бахмута. А взяття Андріївки дає шанс просунутись на схід та обрізати трасу 0513, на якій тримається все постачання противника в Бахмуті.

Звільнення Кліщіївки та Андріївки, що на південь від Бахмута, могло спричинити серйозну деградацію російських військових, які тримали оборону в цих містах. Адже саме таким чином на окупантів впливає просування ЗСУ на Запоріжжі. Про це йдеться у свіжому звіті Інститут вивчення війни.

У серпні ЗСУ почали прорив першої лінії оборони окупантів. Тоді ворожі війська витратили значну кількість особового складу та зусиль. Звіти і кадри від самих росіян свідчать про те, що багато з підрозділів 42-ї дивізії відтоді відійшли. Тепер вони здебільшого обстрілюють українців.

Наступ ЗСУ настільки погіршив російський підрозділ, що вороже командування змушене було дати йому час на оновлення

У звіті вказано, що під час прориву українських військ підрозділи російського 70-го мотострілецького полку тимчасово відійшли в тил та повернулися на передові позиції на початку вересня. Це ознака того, що наступ ЗСУ настільки погіршив російський підрозділ, що вороже командування змушене було дати йому час на оновлення. За висновками експертів, просування українських військ на південь від Бахмута може спричинити схожу деградацію російських оборонних підрозділів у цьому районі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Минулої доби російські загарбники атакували позиції українських військ намагалися повернути раніше втрачені позиції в районі Андріївки, Роботиного та Кліщіївки. Однак наші сили оборони продовжують штурмові дії.

Що на інших ділянках фронту?

Командування окупаційних військ Російської Федерації перекинуло під нещодавно звільнене Роботине тисячі десантників для посилення 58-ї загальновійськової армії. Росія вже перетворює окуповане місто Токмак Запорізької області на головну опору другої лінії оборони. За оцінкою розвідувального співтовариства Міністерства оборони Великої Британії, покращення оборони міста, ймовірно, свідчить про все більше занепокоєння Росії тактичним проникненням українських військ через першу основну лінію оборони на півночі Запорізької області.

ЗСУ частково форсували Дніпро, збільшивши плацдарм на островах біля Антонівського мосту

За даними української сторони, з Токмака до Мелітополя евакуювали так званий російський "паспортний стіл", а також вивезли співробітників ФСБ та частину окупаційної адміністрації.

Просування є і на півдні. Дані Інституту вивчення війни вказують, що ЗСУ частково форсували Дніпро, збільшивши плацдарм на островах біля Антонівського мосту. Противник це трактує, як підготовку українського наступу на лівий берег, тож змушений тримати там значні сили. У ISW вважають, що армія РФ на цій ділянці фронту відчуває значну нестачу особового складу, тому протистояти контрнаступу Сил оборони не може. При цьому російське командування перекинуло кілька підрозділів із Херсонської області в Запорізьку.

"Росіяни намагаються перемістити "центр тяжіння" боїв зараз саме на схід"

Іван Кричевський, військовий експерт:

"Якщо уже окремими представниками військового керівництва заявлено, що можливо до зими ЗСУ встигнуть перерізати коридор з тимчасово окупованого Криму на Донбас, очевидно, це і буде завдання максимум, яке намагатимуться виконати наші війська. Судячи за в тому числі й політичною увагою до боїв навколо Бахмуту, штурмова операція на цьому напрямку нашими військами навряд чи буде зупинена. І триватиме, допоки можна буде витискати результат у вигляді звільнених кілометрів квадратних та знищених підрозділів армії РФ.

Також є показовим, що росіяни намагаються перемістити "центр тяжіння" боїв зараз саме на схід. Тобто на Авдіївський та Маріїнський напрямки, де протягом вихідних могло відбуватись до 60% всіх зафіксованих сутичок на фронті протягом доби. Але робити це рашистам доводиться ціною як мінімум тимчасової відмови від штурмових дій взагалі на Лиманському та Куп'янському напрямках.

Росіяни уже вимушені були в рази зменшити інтенсивність ведення вогню

Щільність артилерійського вогню та перевага ворога по дронам-камікадзе усіх типів від "Ланцетів" до квадрокоптерів з вибухівкою також досі лишається тим фактором, який стримує рух наших військ вперед. Навіть якщо росіяни уже вимушені були в рази зменшити інтенсивність ведення вогню. Тут можемо порівняти заявлену главою держави цифру в 40 тисяч пострілів на добу з обох сторін. І порівняти, що ще наприкінці липня 2023 року окупанти могли відстрілювати загалом по 70 тисяч боєприпасів на добу.

Наші війська змогли закріпитись настільки надійно, щоб це був плацдарм для подальших проривів російських укріпрайонів

Запорізький напрямок та Південь загалом тут є офіційні дані, що за минулий тиждень там було звільнено 5 кілометрів квадратних території. Судячи з усього, тут мова про ділянку території, де наші війська змогли закріпитись настільки надійно, щоб це був плацдарм для подальших проривів російських укріпрайонів.

Бахмутський напрямок тут зафіксовано звільнення 2 кілометрів квадратних території. Повідомлень про звільнення Курдюмівки поки що не було, перебіг боїв саме за цю точку визначатиме й подальший хід подій у битві за сам Бахмут".