Південна Корея профінансує закупівлю поїздів Hyundai для України

Поїзди Hyundai для України
Поїзди Hyundai для України

У компанії "Укрзалізниця" повідомили, що Рамкова угода між урядом України та урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва, дійсна на 2024-2029 роки, була ратифікована Верховною Радою України.

З ратифікацією угоди відкривається можливість фінансування важливих для української економіки проєктів, зокрема програми з розширення рухомого складу Укрзалізниці – закупівлі 20 електропоїздів класу Інтерсіті+. Ця програма вже отримала позитивну оцінку від експертів корейського Фонду економічного розвитку та співробітництва. Наступні кроки включатимуть уточнення деталей проєкту та угоди на рівні Кабінету Міністрів України, а також підписання остаточної угоди.

"Це стратегічна програма розширення парку поїздів Інтерсіті+, завдяки якій ми зможемо збільшити інтенсивність руху на існуючих маршрутах та відкрити нові швидкісні маршрути. Це дасть можливість перевозити 6 млн пасажирів на рік, що виявиться виставить сучасним вимогам швидкісного руху. Дякую парламентарям за ратифікацію та продовжуємо працювати з урядовцями над підписанням угоди", - сказав голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Загальна вартість програми складає приблизно $450 млн, включаючи сервісне обслуговування поїздів протягом 5 років. Поставка поїздів можлива через 18-24 місяці після підписання угоди. Корейські виробники також досліджували можливість локалізації виробництва в Україні, що має важливе значення для стимулювання вітчизняної економіки. Умови кредитування з боку Фонду економічного розвитку та співробітництва надаються зі значними пільгами, враховуючи соціальну значимість проєкту (загальний термін – до 40 років, сплата основної суми починається через 10 років).

Окрім цього, Укрзалізниця зосередиться на модернізації вже наявного рухомого складу та продовженні державної інвестиційної програми з будівництва нових поїздів для дальніх маршрутів. Це зробить пасажирську логістику доступнішою та зручнішою для мільйонів українців у найближчому майбутньому і сприятиме розвитку регіонів України.

Читайте також