Побороти бідність планували до 2030 року

Побороти бідність планували до 2030 року

Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня боротьби з бідністю, який проходить 17 жовтня. Цей день був започаткований у 1987 році, коли понад 100 тисяч людей зібралися на одній з площ Парижа, щоб вшанувати пам'ять жертв бідності, насильства і голоду.

За той час присутні обговорили, що бідність порушує права людини і необхідно об'єднати зусилля для їх захисту. Вони висловили свої заяви, які були записані на пам'ятному камені, аналогічні пам'ятники були встановлені в багатьох країнах. У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби з бідністю.

Головна мета ООН - досягти повної елімінації бідності до 2030 року. Однак, епідемія коронавірусу ставить під загрозу ці плани. Згідно з дослідженнями, наслідки пандемії можуть призвести до зростання кількості людей, що опиняться в бідності. Щонайменше півмільярда населення може зазнати негативних наслідків внаслідок економічної кризи. Рівень глобальної бідності може зрости вперше протягом останніх 30 років.

Прогнози світового банку стверджують, що збільшення кількості людей, які живуть у крайній бідності ($1,9 на день), впливає на 2020 рік та його наступні. Ці показники пов'язані з пандемією коронавірусу та її наслідками. Очікується, що цього року кількість людей, які перебувають у стані крайньої бідності, складе від 9,1% до 9,4% населення світу. У разі відсутності пандемії, цей показник становив би 7,9%. За прогнозами, до 2030 року глобальний рівень бідності складе близько 7%.

В Україні ситуація з бідністю також погіршується. За словами Людмили Денісової, уповноваженої Верховної Ради з прав людини, понад чверть населення країни перебуває в стані бідності. Незважаючи на зростання заробітної плати, багато працюючих залишаються бідними. За оцінками експертів, кожному третьому не вистачає коштів на задоволення основних потреб, і кожен другий працює на додаткових роботах. Заборгованість з виплати заробітної плати також значно зросла й становить $200 млн. Понад 80% пенсіонерів отримують пенсію нижче межі монетарної бідності.

Карантинні обмеження також вплинули на споживчі витрати українців. У другому кварталі 2020 року споживчі витрати скоротилися на 10,4%. Найбільші витрати спостерігаються на їжу та безалкогольні напої, проте ці показники скоротилися на 7,5% порівняно з минулим роком.

Читайте також: