Показали російського пілота, який передав українцям вертольот Мі-8: він пояснив мотив

Вертоліт Мі-8 переданий українцям російським пілотом
Вертоліт Мі-8 переданий українцям російським пілотом

23 серпня російський пілот здався Україні, перегнавши гелікоптер Мі-8 окупантів в Харківську область.

Його ім'я Максим Кузьмінов. Звання капітан, посада командир вертольота Мі-8. Операція називалася "Синиця", йдеться в документальному фільму "Збиті льотчики Росії", яке опублікувало Головне управління розвідки Міноборони.

"28-річний російський пілот служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації держави-агресора в/ч 13984 з пунктом постійної дислокації у Приморському краї РФ ", повідомили у ГУР.

Росіянин вийшов на зв'язок з українськими розвідниками, йому запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію та винагороду та почали планувати переліт.

В ГУР організували безпечний повітряний коридор, він летів на гранично малій висоті в режимі радіомовчання.

"Ніхто не знав, що зі мною. Напевно, дня три-чотири ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився", пояснив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Льотчик називає мотивом свого вчинку "категоричне несприйняття агресивної війни, яку розв'язала Росія проти України, а також небажання бути причетним до військових злочинів".

Він також називає війну геноцидом українського та російського народів.

"Я чудово знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Весь світ допомагає, тому що розуміє, що перш за все треба цінувати людське життя… Ніхто не хоче цієї війни", заявив Кузьмінів.

Він закликав наслідувати його приклад і інших російських льотчиків, і підкреслив, що вони "нітрохи не пошкодують".

До російського пілота знайшли правильний підхід. Створили умови, щоб непомітно вивезти всю його сім'ю, щоб він зміг перегнати це судно з екіпажем, який не знав, що відбувається, розповів Кирило Буданов.

На борту крім пілота були ще дві людини. Вони спробували сховатися, коли зрозуміли, де сіли.

Глава ГУР вважає цю операцію однією з кращих. Вертоліт Мі-8 зараз у Києві. Пілота ніхто не тримає за ґратами.

Читайте також