"Поки є підтримка Заходу, Україна може повернути собі всі землі" – що пише про нас світова преса

У НАТО створені дві групи країн. Одна за примирення з Росією навіть ціною територіальних втрат України. Друга за повну перемогу Києва та максимальне ослаблення Росії, щоб не могла нападати на сусідів бодай кілька десятиліть. Другу очолює Польща, яка переконує інші країни Альянсу дати Україні всю зброю, потрібну для перемоги. Києву треба перемогти цього року, щоб війна не затягувалася, інакше шанси українців на перемогу зменшуватимуться. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Яструби та голуби НАТО щодо допомоги Україні", Die Welt, Німеччина

"У цій війні, спровокованій Росією, може бути один результат або переможе Україна, або програє вся Європа", заявив польський прем'єр Матеуш Моравецький на засіданні "Люблінського трикутника" у Києві, тобто Польщі, Литви та України. Це одна з типових для провідних польських політиків фраз.

Ця заява - частина репертуару польського уряду, як і визнання, що Росія має "програти" війну.

У Варшаві щодня говорять те, що у Берліні чи Парижі не наважуються сказати Росія має бути максимально ослаблена

У Варшаві щодня говорять те, що у Берліні чи Парижі зазвичай не наважуються це сказати, і цим позначають одне із завдань своєї війни, а саме, що Росія має бути максимально ослаблена.

Справа не лише у риторичних нюансах між політичними лідерами Польщі та країн НАТО Західної Європи. Заяви прем'єра Моравецького та президента Анджея Дуди слова реальної політики. Бо Варшава вважається найважливішим європейським прихильником Києва.

Країна не лише прийняла більшу частину українських біженців, вона лідирує у санкціях проти Росії та почала допомагати українській армії ще до початку війни. Варшава заздалегідь відправила в Україну сучасні гаубиці, дрони, сотні бойових танків та іншу важку техніку. Польщу іноді навіть доводилося стримувати партнерам по НАТО від надто активної військової участі в Україні.

Прикладом стала польська ініціатива передати Україні 28 винищувачів МіГ-29 за кілька днів після початку війни. Ходять чутки, що були навіть пропозиції відпустити українських льотчиків із польських баз. Пригальмувати Польщу довелося генсеку НАТО Єнсу Столтенберґу та адміністрації США. Польські політики швидко відступили.

Майже всі члени НАТО згодні, що Україну потрібно підтримувати у воєнному плані, що вона не повинна програти війну. Виняток Угорщина, яка виступає проти європейських санкцій проти Росії або не дозволяє постачання західної зброї через свою територію.

Країни НАТО та ЄС тепер можна поділити на два табори. У дослідженні аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин ECFR класифікують ці дві групи як у термінах "за мир" і "за справедливість".

Одна група країн НАТО, до якої належить Німеччина, хоче якнайшвидше припинити війну. Навіть якщо Києву доведеться вдатися до територіальних поступок. Інша "покарати" РФ. Польща єдина країна в ЄС, де більшість населення віддає перевагу "справедливості" над швидким "миром"

Одна група країн, до якої входить Німеччина, хоче якнайшвидше припинити бойові дії в Україні. Навіть якщо Києву доведеться вдатися до територіальних поступок. Кінцева мета іншої "покарати" Росію. Польща єдина країна ЄС, де більшість населення віддає перевагу "справедливості" над швидким "миром".

Польща лідирує у групі східних членів ЄС країни Балтії, Чехія та Словаччину. Усі вони тривалий час перебували у сфері впливу Москви і тепер закликають до більшої жорсткості щодо неї.

"Давайте відрізняти жертву від ката. Потерпілий заслуговує на допомогу, а нападник відповіді. Миру слід досягти, але не ціною порушення міжнародних правил. Щоб він був міцним, йому має передувати припинення агресії та відхід Росії від неоімперської та неоколоніальної політики. Нашою метою має бути відновлення стабільності в Європі", - сказав заступник глави МЗС Польщі Марчін Пшидач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

Погляд Варшави відрізняється від погляду Берліна, який значно менш рішучий.

"Польща та Німеччина принципово різняться в оцінках, як має виглядати архітектура безпеки Європи після війни. У Берліні є надія поновити контакти з Москвою. У Варшаві виходять із того, що контакти з РФ у найближчому майбутньому неможливі, і безпеку в Європі можна створити лише проти, а не з Росією. Для цього її потрібно максимально послабити", каже заступниця директора польського аналітичного Центру східних досліджень OSW Юстина Готковська.

Російську армію потрібно відкинути щонайменше до кордону 24 лютого, щоб вона не становила загрози східному флангу НАТО

Польські експерти переконані, що російську армію необхідно відкинути щонайменше до кордону 24 лютого 2022 року, щоб найближчим часом вона не загрожувала східному флангу НАТО. Однак це можливо лише з такими типами озброєння, як бойові танки та ракетні комплекси великої дальності.

Готковська підтверджує, що інші східні країни НАТО поділяють мету Польщі. Але навіть США та Велика Британія, які надають суттєву військову підтримку Україні, менш радикальні. Побоювання щодо розвалу Росії з непередбачуваними наслідками чи прямої конфронтації з НАТО надто великі.

Навіть Вашингтон не хоче давати деякі системи озброєнь, наприклад ракети з дальністю 300 км. У Польщі знову і знову кажуть, що Україна має бути забезпечена всім, що їй потрібне.

"Ми прагнемо не руйнування РФ, а її ослаблення. Зробити її нездатною до агресії. Це потрібне для миру в Європі. Хоча б на кілька десятиліть", пояснює речник МЗС Польщі.

Поляки намагаються переконати партнерів по НАТО, особливо Німеччину та Францію, що це правильний підхід, підтверджує він.

"Україна бачить "рік перемоги", але вирішальна поразка Росії буде непростою", The Washington Post, США

З модернізованим озброєнням, твердою рішучістю Заходу та ЗСУ, які хитріші за російську армію, обіцяний Україною "рік перемоги" розпочався добре.

Якщо 2023 рік продовжиться так, як розпочався, є добрі шанси, що Україна зможе виконати новорічну обіцянку президента Володимира Зеленського повернути собі всю Україну до кінця року. Або принаймні достатньо території, щоб остаточно покласти край російській загрозі.

Поки Зеленський закликав українців до перемоги, Володимир Путін використав новорічні промови, щоб підготувати росіян до затяжної боротьби. Російські війська окопуються в укріплених оборонних позиціях, посилених щонайменше 100 тис. нових мобілізованих солдатів. Хоча малоймовірно, що Росія зможе захопити більше території найближчим часом, Україні також важко буде йти вперед, незважаючи на імпульс від недавніх перемог.

Якщо Києву не вдасться досягти значного прориву, існує ризик, що війна перетвориться на затяжний конфлікт на користь Путіна, заявила Елізабет Шакелфорд з Чиказької ради по глобальним справа. За її словами, пакет допомоги США у розмірі $45 млрд, схвалений Конгресом, протримає Україну протягом року, але з урахуванням президентських виборів у США 2024 року більш довгострокові перспективи передбачити складніше.

"Якщо війна не завершиться у 2023 році, у Путіна буде велика перевага", каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Події першого тижня року кажуть, що Україна має блискучі перспективи, сказав Бен Годжес, колишній командувач армії США в Європі. Він наголосив на перевагах, які Київ зможе використати, від високого морального духу армії, яка захищає батьківщину, до чудового керівництва, згуртованості та непохитної підтримки Заходу.

Неприйняття США та Європою заклику Путіна про тимчасове припинення вогню у зв'язку з Різдвом за юліанським календарем нагадування, що на Україну не чинять тиск, щоб розпочала переговори. Пауза була б шансом для Москви переозброїтися та перегрупуватися для подальших наступів, посиливши контроль над окупованими територіями.

Навіть погода прихильна до українців рекордно високі зимові температури в Європі призвели до обвалу цін на енергоносії

Заяви Франції, США та Німеччини, що вперше нададуть Україні бойові машини, стали значним посиленням наступальних можливостей Києва. Навіть погода прихильна до українців - рекордно високі зимові температури в Європі призвели до обвалу цін на енергоносії та позбавили громадян болю, який, як передбачали багато аналітиків, послабить європейську підтримку військових дій в Україні.

У своїй заяві про безоплатну передачу легких танків президент Франції Еммануель Макрон, якого в Україні широко критикують за те, що нібито прагне умиротворити Путіна, пообіцяв підтримувати Україну "до перемоги", що на даний момент його недвозначна заява про підтримку.

Поки підтримка Заходу залишається сильною, Ходжес упевнений, що Україна зможе повернути собі всю або більшу частину окупованої Росією території цього року, включаючи Крим.

Маршрути постачання півострова є потенційно вразливими для українських атак із використанням HIMARS, і Україна може змусити Росію піти з Криму ще до того, як зможе повернути собі весь Донбас, де зараз зосереджена більшість бойових дій, сказав Годжес.

"Україна досягла незворотного імпульсу, і переважно росіяни нічого не можуть зробити, щоб змінити це, якщо не знайдуть спосіб переконати Захід втратити інтерес. Я бачу багато позитиву та не бачу послаблення рішучості Заходу", каже Годжес, який зараз є старшим радником Вашингтону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Але тепер відповідальність за продовження наступу лежить на Україні, що складніше, ніж оборона території, каже колишній морський піхотинець США, який нині працює в Дослідницькому інституті зовнішньої політики України, Роб Лі.

За його словами, успіхам України в 2022 році сприяли помилки Росії, які з меншою ймовірністю повторяться тепер, коли російські війська окопалися.

Результат війни може впиратися в те, у якої сторони першої закінчаться боєприпаси

Багато що може впиратися в те, у якої сторони першої закінчаться боєприпаси. Західні чиновники місяцями передбачали, що в Росії може закінчитися боєзапас. Хоча цього ще не сталося, продовжують надходити свідчення, що російські запаси невеликі.

Київ заявляв наприкінці 2022 року, що інтенсивність вогню російської артилерії вздовж східного фронту зараз становить лише третину від того, що було влітку, коли російські війська вели наступ. Хоча Росія замовила нарощування їх виробництва, зрозуміло, що воно не зможе відповідати споживанню, сказав західний чиновник.

Виснаження російських запасів боєприпасів, особливо для артилерії, робить малоймовірним, що РФ зможе провести успішну наступальну операцію протягом певного часу попри прогнози українців, що Москва готує великий наступ.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що російська армія не виявляє гнучкості, і постійно стає на ті ж граблі, безглуздо втрачаючи людей і техніку. Ось чому ЗСУ майже щодня підривають їхні казарми та склади боєприпасів. Особливо багато гине недосвідчених мобілізованих. США, Франція та Німеччина дадуть свої легкі БМП Україні, що зробить ЗСУ ще мобільнішими, а Польща може передати німецькі танки Leopard.