Поліція б'є кийками протестувальників. Жорстоке відео із Башкортостану

У Баймаку в Башкортостані продовжуються сутички між людьми і поліцією. Біля будівлі суду, де розглядали справу громадського активіста Фаїля Алсинова, відбувся масовий мітинг з участю кількох тисяч людей. Під час протесту правоохоронці використовували кийки та сльозогінний газ, а учасники мітингу кидали в них сніг та льодові шматки.

Масові протести

Протести набрали значних розмірів, зібравши більше 10 тисяч людей, що становить велику кількість для міста з населенням близько 17,7 тисячі осіб. Протестувальники перешкоджають забрати активіста Фаїля Алсинова з районного суду, після чого правоохоронці намагаються розігнати їх і затримати десятки учасників акції, використовуючи сльозогінний газ та світлошумові гранати.

Кілька десятків людей постраждали. Щонайменше одному протестувальнику було розбито голову, а лікар швидкої допомоги отримав травми від сльозогінного газу неподалік від суду. Перед будівлею установи розмістилось близько 300 бійців спецпідрозділів ОМОН та СОБРу.

Сутички в Башкортостані почалися після того, як суд вирішив позбавити волі Фаїля Алсинова на чотири роки у загальному режимі колонії. Людей, які прийшли підтримати активіста, били палицями, інші повідомляли про поранених та затриманих. Один з перехожих стверджував, що став жертвою перцевого газу, якого, за його словами, використали поліцейські. Учасника протесту також побили правоохоронці.

Цікаво, що протестувальники закликають своїх земляків, які воюють в Україні, повернутися додому. Вони стверджують, що поки українці борються за свої амбіції, на їхніх земляках нападають спецпідрозділи ОМОН та Росгвардія.

Уважно слідкувати

Віце-губернаторам російських регіонів доручено бути уважними до настроїв дружин та родичів мобілізованих осіб, оскільки "закордонні недоброзичливці можуть скористатися ними для дестабілізації ситуації в Росії".

Раніше влада столиці Росії не дозволила провести мітинг дружин мобілізованих російських окупантів, пояснивши це ризиком поширення коронавірусу.