Повернення е-декларування: депутати внесли 457 правок

До другого читання законопроєкту про відновлення декларування народні депутати подали 457 схожих правок.

Депутати з різних фракцій подають однаковий текст правок, повідомляє "Центр протидії корупції".

"Навіщо їм цей спам? Все просто. Він дозволяє затягнути розгляд законопроєкту у сесійній залі на тижні, бо одну й ту саму поправку від різних авторів можна ставити на голосування безліч разів", йдеться у статті для "Української правди".

Авторів правок можна розділити умовно на три групи:

представники проросійських сил (найбільше правок подав обраний від ОПЗЖ Григорій Мамка),

"старі захисники корупційних еліт",

"група Разумкова", яка відзначилась правкою, що дозволяє уникнути відповідальності, якщо декларант "сам виявив" помилку у декларації, навіть якщо таку помилку знайшли під час перевірки НАЗК.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Частина депутатів пропонує не вказувати у декларації інформацію про дітей, дружину або чоловіка. Дехто пропонує не вказувати наявну готівку та третіх осіб, із якими вони, наприклад, мають спільне майно. Хтось хоче сховати інформацію про місце проживання.

Відновлення декларування важливе для виконання Україною семи рекомендацій на шляху до вступу в ЄС. У жовтні Єврокомісія має надати оцінку виконання цих кроків.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина сказала, що до цього часу у Верховній Раді закон остаточно ухвалять.

Але депутатка Анастасія Радіна каже, що 457 правок достатньо для затягування процесу розгляду.

На початку повномасштабної російської агресії Верховна Рада призупинила процес обов'язкового декларування майна чиновниками. При цьому залишилась можливість добровільного подання декларації.

У лютому президент Володимир Зеленський підтримав петицію щодо відновлення декларування статків посадовців і депутатів.