Повільно, але неухильно: ЗСУ продовжують просуватися – карти боїв ISW

Збройні сили України просунулися під Бахмутом, на лінії Авдіївка-Донецьк та у Запорізькій області.

Зокрема, українські війська продовжують просуватися поблизу Роботиного. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Російські війська продовжили наступ вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, але 10 вересня не зробили жодного підтвердженого просування.

Джерела з РФ стверджують, що російські та українські війська зіткнулися поблизу Новоселівського, Кармазинівки та в лісах на захід від Кремінної.

Українські війська атакували вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Російські війська нібито відбили українські атаки поблизу Куземівки та Діброви.

Бої на Донеччині

10 вересня ЗСУ просунулися під Бахмутом. Начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш заявив, що українські сили досягли невизначеного успіху поблизу Кліщіївки.

10 вересня українські війська провели вдалий наступ на лінії Авдіївка-Донецьк. Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш заявив, що ЗСУ закріпилися в Опитному 8 вересня і в населеному пункті тривають бої.

У Генштабі України повідомляли, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Берестового, Оріхово-Василівки, Богданівки, Кліщіївки та Курдюмівки.

"Південна вісь"

10 вересня українські війська продовжили наступ в районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей. Зокрема йшлося, про наземні атаки вздовж лінії Новодонецьке Новомайорське.

Позиційні бої тривають біля Урожайного та Старомайорського.

Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито розширюють свою зону контролю біля Приютного, приблизно за 16 км на південний захід від Великої Новосілки.

Українські війська продовжували наступ в західній частині Запорізькій області та просунулися. Геолокаційні кадри, опубліковані 10 вересня, показують, що українські війська досягли успіхів на схід від Новопрокопівки.

Речник Таврійського угруповання військ України Олександр Штупун зазначив, що українські війська продовжують просування в районі Роботиного і звільнили 1,5 квадратних кілометрів території на цьому напрямку.

Українці продовжували атакувати на лінії Роботине-Вербове, зокрема поблизу Новопрокопівки. Також українські війська атакували Копані (12 км на південний захід від Оріхова) зі сходу.

Російські війська безуспішно атакували поблизу Роботиного. Деякі російські "воєнкори" стверджували, що російські війська здійснили контратаку на північний захід від Вербового та нібито відновили деякі раніше втрачені позиції.

За час контрнаступу українські захисники вже звільнили від російських загарбників близько 270 кв км території.

Успіхів ЗСУ досягають переважно на Бахмутському напрямку та на півдні України. Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона вважає некоректним оцінювати за шкалою добре/погано, багато/мало, тому що військові мають декілька задач під час наступальної операції. І це не тільки винятково просування вперед.