"ППО, снаряди, бронетехніка, але поки без літаків" – чого очікувати від нового "Рамштайну"

У Брюсселі розпочалося чергове засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Нова зустріч принесе Україні боєприпаси, бронетанкову техніку та знову підніме питання літаків. Також можуть прийняти рішення про поставку додаткових засобів ППО. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

"Ми зараз, по-перше, отримаємо снаряди для ракетно-артилеристських систем. Бо це розхідний матеріал їх щодня тисячами витрачають на фронті. Можливо, нам поставлять бронетанкову та ракетно-артилеристську техніку. Це потрібно, бо поки що Росія переважає нас у кількості. Але вже не якістю. Ймовірно, будуть також амуніція, засоби зв'язку, розвідки", сказав Січень.

Питання літаків все ще складне, нагадав аналітик.

"Хоча вже склалася міжнародна коаліція, яка готова передати винищувачі та навчити наших пілотів літати. Обслуговування та ремонт літаків набагато складніше, ніж іншої техніки. Але також питання, що один чи два літаки нічого не вирішать. Їх треба поставляти ескадриліями чи полками. В ході цього "Рамштайну" можуть прийняти рішення про поставку додаткових засобів ППО. І ми зможемо ще сильніше закрити небо. Можуть поставити також певну кількість безпілотників. Тому що вони теж нам потрібні", додав Січень.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Україні зараз потрібні кілька класів систем ППО, пояснив аналітик.

"Нам потрібні додаткові засоби ППО. Вони розділяються на ті, що захищають країну це ті ж Patriot та наші С-300, які прикривають Київ. А Одеса, Миколаїв, Запоріжжя, Харків прикриті набагато гірше. Там кожної ночі йдуть атаки. І знищити всі ракети не вдається. Є ще засоби ППО, які прикривають війська. Вони більш рухомі і захищені, але мають менший радіус дії. Зараз вони нам дуже потрібні. Бо противник переважає в авіації і це ускладнює контрнаступ", уточнив Січень.

На засіданні у Брюсселі обговорюватимуть питання надання Україні коштів ППО, снарядів, амуніції та артилерії, а ще можливостей для ремонту та обслуговування техніки. Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що одним із пріоритетів червневого Рамштайну у Брюсселі будуть деталі "авіаційної коаліції".

Після десятого "Рамштайну", який проходив у онлайн-форматі, західні партнери України пообіцяли понад 150 танків Leopard, системи ППО та бронетехніку. Також Польща та Словаки оголосили, що готові поставити літаки поки що лише радянські МіГ-29.

Від зустрічі 21 квітня Україна чекала саме новин щодо західних винищувачів, але конкретики не було. Натомість ЗСУ отримають боєприпаси, патрони, ракети HIMARS та системи ППО.

На останньому засіданні йшлося про посилення української ППО та довгострокову підтримку України, включно з промисловими ініціативами збільшення виробництва критично важливого обладнання. Окремою темою 12-го "Рамштайну" були американські літаки F-16. Міністри оборони міжнародної Контактної групи з допомоги Україні розподілили обов'язки щодо плану, фінансування та місця навчань українських пілотів на винищувачах F-16.

Читайте також: