Представники зеленої енергетики можуть покращити роботу Гарпоку – асоціація

Залучення до наглядової ради Гарантованого покупця представників з сектору відновлюваної енергетики може позитивно вплинути на підвищення ефективності продажу електроенергії підприємством - Ігор Тинний

Співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики, Ігор Тинний вважає, що залучення представників з сектору відновлюваної енергетики до наглядової ради Гарантованого покупця може позитивно позначитися на ефективності продажу електроенергії підприємствами.

«Якщо не всі, то більшість представників (наглядової ради – ред.) повинні бути від компаній, які виробляють ВДЕ. Адже учасники ринку ВДЕ найбільше зацікавлені в ефективності роботи Гарантованого покупця», – сказав Тинний.

За його словами, головна мета створення наглядових рад - поліпшити управління підприємствами і позбавити їх від хронічних збитків.

«Основна функція Гарантованого покупця полягає в тому, що він бере електроенергію з ВДЕ і продає її на ринку, має продавати за максимальною ціною. Чим краще він продає електроенергію за більш високою ціною, тим менші мають бути доплати за рахунок інших джерел», – сказав Тинний.

Тинний зазначив, якщо Гарпок гірше продає електроенергію з ВДЕ, то це призводить до заборгованостей на енергоринку і потреби покриття дефіциту за рахунок інших джерел. Він стверджує, що представники галузі ВДЕ готові входити в наглядову раду Гаропку, щоб контролювати роботу підприємства в реальному часі, забезпечувати адекватну оплату праці ефективному менеджменту і мати можливість звільняти неефективних менеджерів.

«Відповідальність і достойна платня приводять до ефективності. Я вважаю, що наглядові раду Гарантованого покупця треба формувати виключно з представників ВДЕ», – сказав Тинний.

Зазначимо, що наглядові ради можуть сприяти покращенню справляння підприємствами зі своїми фінансовими зобов'язаннями. Відсоток недоплати Гарантованого покупця підприємствам зеленої енергетики за 2023 рік становить 25%, а за 2022 рік - майже 45%.

Учасники ринку та експерти вказують, що наявність старих боргів негативно впливає на стан галузі відновлюваної енергетики і утримує інвесторів від пошуку та залучення коштів для розвитку галузі.