Прикордонники посилили контроль за виїздом чоловіків: яка ситуація на кордоні

Перевірка документів прикордонниками призводить до утворення великих черг

У останні дні прикордонники стали більш уважними до перевірки документів осіб з інвалідністю та їхніх супроводжуючих. Крім того, ускладнилися процедури перетину кордону для багатодітних батьків та користувачів системи "Шлях". В результаті, 31 грудня на пунктах пропуску виникли серйозні затори.

У мережі поширюються відео з величезними чергами та розлюченими людьми, які намагаються перетнути кордонні пункти пропуску.

Державна прикордонна служба опублікувала інформацію про стан черг перед пунктами пропуску з сусідніми державами на час 15:00 31 грудня 2023 року.

Найбільше черги утворилися на пункті пропуску "Краківець".

Раніше в соцмережах з'явилися повідомлення про заборону для чоловіків з ІІІ групою інвалідності перетинати кордон та про видалення 20 осіб з поїзда Київ-Перемишль. Користувачі повідомляли про "нове розпорядження для прикордонників", яке недозволяє пропускати чоловіків без дозволу з військкомату.

Прикордонники також розповіли про те, що щодня з України виїжджає кілька тисяч чоловіків. Найчастіше кордон перетинають водії вантажних перевезень, особи, що супроводжують інвалідів, а також самі інваліди та багатодітні батьки з трьома або більше дітьми. Крім того, значна кількість чоловіків, які виїжджають за кордон, представляють військову непридатність.