Призначення Умєрова: перед новим міністром оборони поставили три важливих задачі

Верховна Рада призначила Рустема Умєрова міністром оборони. Він замінив на цій посаді Олексія Резнікова, який зібрав на собі багато негативу.

Перед новим міністром стоять кілька важливих задач, результат яких буде видно вже за кілька місяців. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог, військовослужбовець Микола Мельник.

"Резніков зібрав на собі великий негатив і його не можна було вже тягнути далі. Ми бачили інформаційну кампанію проти нього. Стала проблемою позиція Резнікова, бо він ніколи не оскаржував накази Банкової. А його заступники і керівники департаментів витворяли все, що хотіли ті, хто їх лобіював. В основному, Єрмак чи його оточення. А робота міністерства була розбалансована. Тому, зокрема, побачили провал у плануванні закупівлі і виготовлення дронів. Негатив від Резнікова почав передаватися на президента що він не хоче міняти невдалого управлінця", сказав Мельник.

На посаду міністра оборони було кілька кандидатів, пояснив політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Буданова не призначили, бо боялися посилення його як політичної та силової фігури. Кубраков став вимагати, щоб за ним залишили Міністерство інфраструктури. Тут були протиріччя з Єрмаком. Також Кубраков на посаді міністра оборони дуже невдала кандидатура. Він всю свою кар'єру на посаді міністра займався відкатами з доріг. Умєров не був помічений як сильний антикорупціонер чи борець з системою, але завдання Офісу намагався виконати. Показував свою лояльність до президента. А той вважає, що Умєров зможе допомогти у комунікації з Туреччиною. Це країна, через яку йде близько 40 відсотків імпорту Росії. Всі мікросхеми, потрібні для зброї. Умєров кримський татарин. Це друга за кількістю діаспора в Туреччині, вона має вплив. Наскільки цей розрахунок буде вдалим треба подивитися за кілька місяців", додав Мельник.

Важливі результати по декількох пунктах. Перший з них планування забезпечення у Збройних силах, уточнив політолог.

"Друге чи вдасться побороти так звані "яйця по 17". І останнє чи буде вдала комунікація з Туреччиною. На все це отримаємо відповідь за два-три місяці. Ми як суспільство хотіли би побачити кінець всім корупційним скандалам та початок виробництва українського озброєння. Без сильної взаємодії бізнесу і держави, де Міноборони буде модератором, нічого не вийде", наголосив Мельник.

Верховна Рада призначила Рустема Умєрова міністром оборони. "За" проголосувало 338 нардепів. 21 не голосував. Один утримався. Усі фракції підтримали. Умєров раніше очолював Фонд державного майна України.

Напередодні Олексія Резнікова звільнили з посади міністра оборони України, повідомив президент Володимир Зеленський. Глава держави наголосив, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому.