Прогноз: яким буде виробництво зернових цього року

Прогноз: яким буде виробництво зернових цього року

Згідно з оновленим прогнозом, виробництво зернових культур в Україні залишається збитковим, а рентабельність олійних культур зростає.

Цю інформацію містить четвертий випуск дослідження "УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва", проведеного Мінагрополітикою спільно з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ) і Глобальним фондом зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR).

"Виробництво зернових продовжує залишатись нерентабельним, але ми спостерігаємо покращення рентабельності олійних культур. Це пов'язано з відновленням експортних морських шляхів і зниженням вартості логістики", - сказав представник Мінагрополітики.

За останній півріччя ціни на елеваторах зросли на 38% для зернових культур і на 14% для олійних культур порівняно з минулим роком. Ціни в українських портах також зросли, але менш відчутно через високу вартість логістики. Закупівельні ціни на українському ринку все ще значно нижчі за світові.

З початку 2024 року змінилась структура експорту, зокрема через збільшення використання річкових портів Дунаю. Але цей напрямок експорту все ще не використовується на повну, оскільки логістика через глибоководні порти Одеси є дешевшою.

Заступник генерального директора УКАБу сказав, що "експорт до портів Гданська/Гдині зараз практично не існує через більшу пропускну спроможність і вищу рентабельність інших каналів. Також ми спостерігали зменшення експорту олійних культур через румунський порт Констанца."

Також дослідження показало, що середня норма внесення добрив у галузі продовжує зменшуватись, що пояснюється браком коштів та здорожчанням добрив через зміни у Митному Кодексі і загальною невизначеністю в галузі через війну.

Читайте також: