"Путін може піти на ескалацію і спровокувати ядерну війну" – що пише світова преса

Захід має дати Україні танки та ракети дальньої дії, щоб війна не заходила у безвихідь. Ризики ядерної ескалації зі сторони Москви не повинні лякати, бо Кремль навчиться так далі шантажувати країни НАТО, даючи приклад іншим диктаторам. Російський зек-олігарх Євген Пригожин використовує свою ПВК "Вагнера", щоб заробляти та нарощувати політичний вплив. Для Володимира Путіна ЧВК потрібна, щоби воювати непублічно, і тримати в страху еліти. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Захід має постачати Україні танки", The Economist, Велика Британія

Через 11 місяців після того, як РФ розпочала вторгнення в Україну, війна стала статичною. З часу звільнення Херсона два місяці тому лінії фронту практично не змінилися. Бойові дії здебільшого обмежуються кривавими ударами навколо Бахмута міста, яке росіяни жахливою ціною намагаються захопити з серпня. 10 січня вони заявили, що захопили сусідній Соледар, але навіть це заперечується.

Не маючи змоги просунутися вперед, Росія вдалася до руйнування української цивільної інфраструктури. Україна, однак, все краще справляється з перехопленням ракет та дронів, зменшуючи збитки, використовуючи швидкий ремонт та безліч резервних генераторів.

Заморожений конфлікт цілком влаштовує загарбника. Він залишає Україну слабкою та вразливою, а її понівечена економіка залежить від іноземної допомоги. Водночас РФ окупує життєво важливу берегову лінію.

Заморожений конфлікт дає Росії час, щоб окопатися, зміцнити позиції та підготуватися до нового штурму чи постійної окупації нових завоювань. Тому Україні необхідно продовжувати завдавати ударів у відповідь і планувати початок свого третього великого контрнаступу.

Якщо Україна продовжить виганяти росіян з вкраденої землі, їй буде потрібно більше важких танків і ракет більшої дальності

Тому це хороша новина, що США, Німеччина і Франція посилають потужнішу зброю - бойові машини Bradley, аналогічні французькі AMX і німецькі Marder. Але цього не достатньо. Це БТР з гарматами, а не справжні танки, у яких сильніша броня та потужніші гармати. Якщо Україна продовжить виганяти росіян із вкраденої землі, їй буде потрібно більше важких танків і ракет більшої дальності.

Велика Британія близька, щоб схвалити відправлення близько 10 бойових танків Challenger. Інші союзники повинні брати приклад. Польща зацікавлена. Американські танки Abrams та німецькі Leopard набагато кращі, ніж машини радянської розробки, які Україна вже отримала від своїх східноєвропейських союзників. Вони дадуть їй шанс пробити пролом у наземному мосту Росії, який з'єднує окупований Крим з РФ, і відкинути росіян хоча б до рубежів 23 лютого 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Боєприпаси більшої дальності для українських ракетних систем HIMARS, що постачаються з Заходу, тиснутимуть на окупантів, які відвели свої логістичні вузли та центри управління за межі досяжності українців.

Ця ескалація озброєння викликає суперечки, як і кожне таке рішення від початку війни. Деякі західні союзники побоюються, що вона може втягнути Захід у прямий конфлікт, розпочавши наступ на саму Росію, а не на російські війська в Україні. Ще одне занепокоєння, що якщо Росія відходитиме надто далеко чи надто швидко, Путін може піти на ескалацію і, у найгіршому випадку, навіть спровокувати ядерну війну.

Це не безпідставні побоювання. Однак, як фінансист і зброяр України, Захід може наполягати, щоб його зброя не використовувалася для атак на Росію. Понад те, Путін погрожував ядерною зброєю від початку війни. Незважаючи на ці погрози, постійне втручання Заходу не мало очевидних негативних наслідків.

Якщо Україна не зможе швидко вийти з глухого кута, то ризикує повторити 2014 рік, коли РФ і її маріонетки захопили шматки України, і лінія зіткнення перетворилася на щось на зразок кордону

Ви можете заперечити, що це є виправданням західного підвищення градуса. Але часу мало. До весни залишилося кілька тижнів. Якщо Україна не зможе швидко вийти з глухого кута, то ризикує повторити 2014 рік, коли РФ і її маріонетки захопили шматки України, і після того, як запеклі бої затихли, лінія зіткнення між сторонами перетворилася на щось на зразок кордону. Якщо це буде знову так, то хоча Путіну не вдалося досягти початкової мети захопити всю Україну, він все таки може завадити її процвітанню як демократичній, незалежній країні. Це буде своєрідною перемогою.

Якщо Путін дійде висновку, що його ядерні погрози принесли йому перемогу, це створить жахливий прецедент. По-перше, підкаже йому, що у наступному акті агресії має використовувати більше примусу з урановим наконечником. По-друге, у кожного потенційного агресора буде спокуса бачити в ядерній зброї спосіб здобути перемогу. коли звичайні озброєння зазнають невдачі. Поступка ядерним загрозам Путіна сьогодні призведе до більш небезпечного протистояння завтра.

Думка, що дати Marder набагато безпечніше, ніж Leopard, є помилковою. Війна небезпечна, але Україні треба довести справу до кінця. Їй для цього мають надати необхідні інструменти.

"Німеччина сподівається, що США прокладуть шлях танкам для України", Politico, США

Прагнення Великої Британії постачати Україні бойові танки - головний біль для німецького канцлера Олафа Шольца, але малоймовірно, що він подолає небажання відправляти важку німецьку бронетехніку, не наслідуючи приклад США.

Прессекретар Шольца заявив, що плани Лондона щодо постачання Україні танків Challenger-2 британського виробництва не змінять позицію Берліна, який досі відкидав заклики передати Києву потужні німецькі танки Leopard-2. Варшава запропонувала постачати свої Leopard німецького виробництва через ширший альянс європейських країн.

"У рамках міжнародної коаліції буде перекинуто роту танків Leopard для України. Таке рішення ухвалили у Польщі", - заявив президент Анджей Дуда. Великою перешкодою для цих поставок є те, що Берлін має дати добро на реекспорт зброї німецького виробництва.

Прессекретар Шольця Штеффен Гебестрайт заявив, що йому поки невідомо про офіційні запити країн-партнерів щодо спільного постачання танків Leopard української армії.

Позиція Берліна щодо танків для України сильно залежить від позиції США

Виступаючи на умовах анонімності, два німецькі чиновники заявили, що позиція Шольца дуже залежить від президента США Джо Байдена, з яким канцлер тісно координує дії. Минулого тижня Шольц виступив із заявою про спільне постачання в Україну німецьких та американських БМП.

Британські плани щодо танків, як очікується, будуть оголошені на зустрічі на військовій базі Рамштайн у Німеччині 20 січня. Вони посилять тиск на Шольца, бо Британія стане першою країною, яка поставить Україні бойові танки західного виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес веде переговори з західними союзниками, як направити в Україну танки, які змінять правила гри.

Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, голова комітету з оборони Бундестагу і депутат від ліберального партнера з коаліції, ВДП, закликала Шольца слідувати британським планам і відмовитися від небажання відправляти важкі танки.

Самі США не збираються відправляти бойові танки у найближчому майбутньому. Переговори між США і Україною про постачання танків Abrams продовжуються, але прогрес невеликий, оскільки адміністрація Байдена вважає, що найкращим рішенням будуть європейські танки.

Міністерство оборони США не наважується постачати Abrams Україні через серйозні проблеми з їх технічним обслуговуванням та дуже великими потребами у паливі цих машин.

Україна запропонувала США відправити лише кілька Abrams, п'ять, щоб підштовхнути Європу. Пентагон не схвалив цієї ідеї.

"Російські військові зупиняються. ПВК "Вагнера" воює далі", CNN, США

Російський олігарх Пригожин веде власну війну на сході України, часто грубо і все голосніше. Він показує себе і свою ПВК справжніми патріотами, на відміну від того, що висміює як корумповану та некомпетентну військову ієрархію.

Останні кілька тижнів Пригожина бачили неподалік лінії фронту. Він доставляв апельсини військам чи похмуро розглядав мішки з трупами, а також спілкувався зі своїми бойовиками у грубих виразах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Для Пригожина головним чиновником, який протистоїть йому, є міністр оборони Сергій Шойгу. Ці двоє посварилися через вигідні військові контракти. Війна в Україні дала Пригожину шанс розширити ПВК "Вагнер". Опинившись у центрі уваги восени 2022 року, він протиставив брутальну мужність своїх бойовиків нудному лідерству Шойгу та військового командування.

Пригожин та ПВК "Вагнера" відіграли незвичайну та неформальну роль у путінській Росії. Він знає президента з 1990-х. Обидва з Санкт-Петербурга. Він виграв цінні контракти як постачальник їжі для Кремля, а пізніше створив ферму тролів, відому як "Агентство інтернет-досліджень", завданням якої було втручання у вибори у США у 2016 році.

Для Пригожина ПВК "Вагнера" спосіб заробити гроші та отримати вплив. Для Кремля спосіб зробити деякі речі неофіційно

Пригожин відсидів у 1980-х. Завжди був "антиолігархом", який керував власною найманською операцією в Сирії та в різних гарячих точках Африки. ПВК "Вагнера" найняла колишніх поліцейських, солдатів та авантюристів для місій у таких місцях, як Сирія та ЦАР, і поєднувала їх із зусиллями з отримання прибуткових концесій на видобуток корисних копалин у країнах Африки. Для Пригожина ПВК "Вагнера" спосіб заробити гроші та отримати вплив. Для Кремля спосіб зробити деякі речі неофіційно.

Пригожин - пильний опортуніст. Війна в Україні дала йому і ПВК "Вагнера" шанс підняти авторитет і внести у конфлікт елемент, якого не вистачає російської армії - ефективну піхоту.

Російські військові не змогли зафіксувати якихось територіальних придбань за останні шість місяців, тому для Пригожина взяття Бахмута чи Соледара, які ПВК кілька місяців атакує, було б одночасно і блискучим призом, і ще одним шансом затьмарити Шойгу.

Пригожин заявив у п'ятницю, що "виключно" його війська досягли успіхів навколо Соледара в останні дні. У вівторок він посилив позицію, оскільки його бійці, схоже, взяли під контроль частину Соледара. Українці заперечують, що місто впало, і навіть Пригожин визнав, що там точаться бої.

Кампанія ПВК "Вагнера" жорстока та проста. Пригожин та його лейтенанти у 2022 році прочесали російські в'язниці з прямою пропозицією воювати півроку в Україні та отримати помилування. Ця незвичайна угода отримала благословення Кремля і поповнила ПВК "Вагнера" понад 30 тис. бійців. Незрозуміло, скільки з них убито, але втрати обчислюються сотнями в тому, що українці називають "м'ясорубкою" Бахмута.

На початку місяця Пригожин заявив, що українські сили перетворюють кожен будинок у Бахмуті на фортецю.

Пригожин - страшилка, яку Путін створив, щоб залякати свою еліту і змусити її поводитися добре

Дуже публічна кампанія Пригожина, яка протиставлена слабким діям російської армії, не є викликом самому Путіну. Главі РФ може бути корисним мати когось, хто наступатиме на п'яти військовому істеблішменту. Пригожин та чеченський лідер Рамзан Кадиров стали ліцензованими бойовиками Росії. Пригожин - страшилка, яку Путін створив, щоб залякати свою еліту і змусити її поводитися добре. Таким чином, Путін рекламує свій контроль над законним та злочинним насильством.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Туреччина намагатиметься сидіти на двох стільцях у військовому плані допомагає нам, але водночас економічно співпрацює з Росією. Анкара таємно дає Україні касетні бомби, щоб швидше прорвати оборонні лінії росіян. У РФ можуть закінчуватися снаряди до артилерії, тому що їхня інтенсивність вогню знизилася на 75%. Між ПВК "Вагнера" та міноборони РФ внутрішня боротьба. І візит глави МЗС ФРН до Харкова, що може принести німецькі танки для ЗСУ.