Путінська Росія посилює диверсії по всій Європі — ЗМІ

Путінська Росія посилює диверсії по всій Європі — ЗМІ

У квітні цього року по всій Європі затримали кілька груп підозрюваних проросійських диверсантів. В Німеччині були заарештовані два німецько-російські громадяни підозрювані в готуванні нападів на американські військові об'єкти та інші цілі від імені російської військової розвідки ГРУ. У Польщі було затримано чоловіка, який планував передати інформацію ГРУ в аеропорту Жешув, що є найважливішим вузлом військової допомоги Україні.

Велика Британія також оголосила про звинувачення кількох осіб у зв'язку з підпалом української логістичної компанії в Лондоні і нападом на їх склад в Іспанії. Відповідно до цього, Британія висилає аташе з питань оборони Росії, який є "неоголошеним" офіцером ГРУ.

Країни Балтії також звинувачують російські спецслужби у вербуванні посередників для нападів на власність і псування пам'ятників. Ці інциденти вже не рідкість.

Європейські посадовці вважають, що ГРУ отримало новий мандат і фінансування для проведення "активних заходів" в Європі. 2 травня НАТО оголосив про протицінну кампанію, включаючи "саботаж, акти насильства, кібернетичне й електронне втручання, кампанії з дезінформації та інші гібридні операції".

Кібератаки з боку Росії стають все більш сміливими. У звіті, який опублікував підрозділ кібербезпеки Google Mandiant, зазначається, що хакерські групи, пов'язані з ГРУ, похвалились маніпулюваннями системами управління водоканалами в Америці та Польщі, а також атаками на гідроелектростанцію в Франції.

Представники Заходу не мають чіткого пояснення по зростанню російської активності. Однак, це, ймовірно, є наслідок рішень, прийнятих Президентом Путіним давно. За словами експерта з питань Росії Марка Галеотті, фізичні атаки планують і здійснюють щонайменше шість місяців.

Можливо, Путін сподівався, що створення проблем в Європі поставить тиск на Захід, змушуючи його обмежити свою участь у війні в Україні. Однак, ця стратегія не спрацювала.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: