Росія використовує радянську стратегію на Глобальному Півдні, щоб кинути виклик Заходу – Chatham House

Росія використовує радянську стратегію на Глобальному Півдні, щоб кинути виклик Заходу – Chatham House

Росія залучає країни Глобального Півдня для обходу санкцій та міжнародної ізоляції

У лютому 2024 року в Москві відбувся форум "За свободу націй" із 400 делегатами з 60 країн для об'єднання проти "західного неоколоніалізму".

За даними Chatham House, минулого року Москва провела саміт Росія-Африка та першу парламентську конференцію країн Латинської Америки. Росія просуває розширення БРІКС і направила міністра закордонних справ Лаврова з дипломатичною місією країн Глобального Півдня. Також відбував форум "Росія та ісламський світ" у Казані з 11 000 делегатами з 79 країн.

Росія використовує спадщину радянської підтримки деколонізації та традиції неприєднання

Росія використовує спадщину радянської підтримки деколонізації та традиції неприєднання, підкреслюючи давню неприязнь до Заходу. Але її зусилля виходять за межі обходу санкцій. Після початку війни в Україні Росія глобалізувала свої військові цілі, змістивши Фокус на девестернізацію світового порядку. Москва прагне домінування над Україною та більш широкою сферою впливу, а також фрагментації світового порядку на "цивілізаційні" центри влади, обмежуючи передбачуване панування США.

У війні з Україною Москва перетворила Глобальний Південь на арену геополітичної конкуренції, використовуючи образи на колоніалізм та дисбаланс сил. Росія використовує "антиімперіалізм" як головну пропагандистську тему та ідеологічну основу для взаємодії.

Багато держав Глобального Півдня скористалися можливістю протистояти західному тиску

Багато держав Глобального Півдня скористалися можливістю протистояти західному тиску, допомагаючи Росії оминати санкції та отримувати вигоду. 40 країн запровадили санкції проти Росії, але дві третини населення світу живуть у країнах, які цього не зробили. Багато хто в Глобальному Півдні проводять моральну рівність між діями Росії в Україні та діями США в Іраку та Афганістані. Сприйняття західного лицемірства посилилося після дій Ізраїлю у Газі.

Захід стикається із завданням реагувати на використання Росією Глобального Півдня

Захід стикається із завданням реагувати на використання Росією Глобального Півдня у війні в Україні та пом'якшувати геополітичний розрив. Важливо оцінити стратегічні наміри Росії та її здібності. Хоча Росія використовує радянські методи у взаємодії з Глобальним Півднем, їй не вистачає ідеології, що експортується, аналогічної комуністичному інтернаціоналізму. Її амбіції обмежені ресурсами і акцент на інформаційній війні використовується для маскування слабкостей.

Проте ігнорувати залучення Росії чи недооцінювати її здатність порушувати порядок нерозумно. Росія не самотня. Китай компенсує її недоліки. На даний момент вони доповнюють один одного у роботі з Глобальним Півднем. Події Росії дестабілізували ширшу систему багатосторонності. Відновлення більш інклюзивної багатосторонньої системи необхідне і є областю, в якій збігаються інтереси Глобального Півдня та Заходу, не в останню чергу тому, що це може допомогти приборкати хижацькі інстинкти самопроголошених великих держав.

Читайте також: