Росіяни вкрали в українців 20 років

Росіяни вкрали в українців 20 років

Україна зазнала значних наслідків внаслідок продовжуючоїся війни, що привело до погіршення економічної ситуації і зростання рівня бідності. За словами Людмили Черенько, завідувачки відділу Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи, наразі 67% українців опинилися нижче межі бідності.

Найвищий рівень бідності зафіксовано в селах та серед молодих родин з дітьми. Людмила Черенько наголосила, що Україна майже повернулася на рівень бідності 2001 року, втративши 20 років через війну.

За даними дослідження Інституту, у 2001 році 69% населення жило за критерієм прожиткового мінімуму. Цей показник знизився до 39% у 2021 році. Хоча були відомі коливання, до початку війни Україна мала чималий прогрес у покращенні життя та боротьбі з бідністю.

Навіть карантинні обмеження, пов'язані з COVID-19, не завдало таких суттєвих ударів, як війна. За словами Черенько, це може бути пов'язано з позитивною динамікою до початку конфлікту.

Дослідниця розповіла про зростання ризиків бідності серед молодих сімей при народженні другої дитини через модель низькокваліфікованої праці, яку Україна прийняла ще на початку 90-х років. Вона зазначила, що необхідні кроки вже були зроблені для підвищення мінімальної заробітної плати, але потрібно продовжувати боротьбу з цією проблемою.

Російська агресія проти України триває вже дев'ять років. У 2014 році Росія окупувала Крим, Донецьк і Луганськ. У лютому 2022 року почалася повномасштабна війна, під час якої українські сили оборони відновили контроль над понад 40 тис. кв. км. території.

З початку конфлікту українські військові знищили значну кількість окупантів і військової техніки. Зокрема, було зруйновано понад 289 тис. ворожих бійців, 9405 броньованих машин, 4979 танків, 317 гелікоптерів, 318 літаків, 20 кораблів і підводний човен росіян.

Читайте також: