Російський добровольчий корпус і легіон "Свобода Росії" здійснили військовий рейд на територію російської Бєлгородщини

"Жителі Росії! Ми такі самі росіяни, як і ви. Нас відрізняє тільки те, що ми не хотіли більше виправдовувати дії злочинців при владі й узяли зброю, щоб відстояти нашу й вашу свободу. Ми хочемо, щоб наші діти росли в мирі й були вільними людьми у вільній країні. Але це неможливо в сучасній путінській Росії, яка прогнила від корупції, брехні й цензури. Де життя людини означає менше, ніж гаманець чиновника. Де прокладають окрему залізницю в резиденцію бункерного діда замість ремонту доріг у регіоні. Де дітей розлучають із батьками, а підліткам дають пожиттєві терміни. Диктатурі Кремля час покласти кінець. Настав час узяти відповідальність за своє майбутнє. Ми повертаємося додому. Росія буде вільна", сказав 22 травня у відеозверненні на телеграм-каналі легіону "Свобода Росії" її представник "Цезар" на території Бєлгородської області РФ після перетину українсько-російського кордону. Автори звернення також закликали жителів прикордонних регіонів РФ не чинити опору та не боятися їх.

22 травня російські добровольці легіону "Свобода Росії" й Російського добровольчого корпусу почали військову операцію у прикордонних районах Бєлгородської області з метою створення смуги безпеки для захисту цивільних українців. На їхній погляд, це має бути демілітаризована зона, яка завадить військам путінської Росії з цієї території обстрілювати Україну.

Бійці Російського добровольчого корпусу приблизно в цей же час опублікували відео біля вказівних знаків Безлюдівка, Чуровичі та Любимівка прикордонних населених пунктів Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ.

Близько 14:00 22 травня легіон "Свобода Росії" та РДК заявили, що "звільнили" село Козинка Бєлгородської області та зайшли в населений пункт.

Водночас добровольці захопили прикордонний пункт "Грайворон", село Гора-Подол і просунулися до самого міста Грайворон.

Згодом губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков підтвердив, що на те­риторію Грайворонського округу зайшла "диверсійно-розвідувальна група ЗСУ".

Влада РФ також заявила про те, що евакуювала сховища ядерних боєприпасів з об'єкта Бєлгород-22.

Попри те, що російська пропаганда звинувачувала в рейді Україну, Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що Київ непричетний до акції. А в Офісі президента зауважили, що бронетехніку можна купити в будь-якому воєнторзі. Речниця Міноборони Ганна Маляр наголосила: "Нас там немає. Ми не заходитимемо на територію РФ".

Відомо, що росіяни кинули на протидію групам СР і РДК сили близько двох бригад.

Офіційна Росія заявила, нібито сили повстанців розбиті та знищено 70 бойовиків і техніку. Партизани з РДК і легіону "Свобода Росії" стверджують, що знищили мотострілецьку роту противника й змусили сили ФСБ панічно тікати. Загальні втрати повстанців, за їхніми словами, становлять 10 поранених і двоє вбитих. Партизани також заявляють про те, що затрофеїли бронетехніку та взяли полонених.

Це вже третій великий рейд російських підрозділів із ЗСУ на територію Росії 2023 року.

"Якби ми ставили за мету не розвідку боєм, а класичну глибинну операцію, ми ді­йшли б до Бєлгорода", каже "Цезар" із "Свободи Росії" в інтерв'ю Радіо NV 25 травня після повернення в Україну. "Завдання рейду виконане. Розвідка боєм показала, що визволення Росії від путінського режиму можливе й досяжне. Росгвардія може битися хіба з бабусями на лавочках, а не з повстанцями. Російська авіація обстрілювала мирних людей тоді, як ми їх берегли. Російська пропаганда показала нібито наші трупи, але в піксельній формі. Ми носимо мультикам. Молодь Росії вважає легіонерів героями. А вона майбутнє Росії. Хочу попередити керівництво РФ: це тільки початок. Операції триватимуть і закінчаться перемогою".

"Влада США прокоментувала рейд: "Україна сама вирішує, як вести бойові дії, але агресором у цій війні є Росія".

Уже понад рік кремлівський режим не може досягти жодної мети, поставленої на початку вторгнення в Україну. Я звертаюся до російських військових, кому пощастило вижити в м'ясних штурмах і розбитих окопах. Буде ще гірше. У вас є вибір: померти чи врятувати своє життя. Ви можете закінчити війну вже зараз. Не потрібно чекати, доки вас уб'ють чи важко поранять. Звертайтеся до проєкту "Хочу жити", й ми допоможемо витягнути вас із м'ясорубки, що насувається",

Кирило БУДАНОВ, 37 років, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, сказав під час відеозвернення 22 травня 2023-го, адресованого російським окупантам в Україні

18 ворожих ракет морського та наземного базування з допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot збили українські сили ППО 16 травня. Серед них шість аеробалістичних ракет Х-47 М2 "Кинджал", дев'ять крилатих ракет "Калібр" і три ракети наземного базування С-400 й "Іскандер-М". Це спростувало факт про нездоланність російських ракет в Україні. Крім того, в ніч на 16 травня противник атакував ударними дронами типу Shahed-136/131, а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня "Орлан-10" та Superсаm. Усі знищено. Про це повідомило командування Повітряних сил Збройних сил України

8 травня відбулася наймасовіша від 24 лютого 2022-го російська атака Києва дронами. Повітряні сили у взаємодії з Силами оборони збили всі 35 безпілотників Shahed-136/131.

9 травня військовослужбовець Національної гвардії України збив крилату ракету Х-55 із ПЗРК "Ігла". Частини ракети впали в одному з населених пунктів Київщини.

11 травня британське Міністерство оборони підтвердило надання Україні далекобійних ракет Storm Shadow. Дальність стрільби таких становить понад 250 км. Це дасть змогу досягати об'єктів у окупованому Криму. Українська влада запевнила Британію у використанні ракет у межах території України.

28 танків Сhallenger-2 прибули в Україну. Військовослужбовці ЗСУ вже використовують техніку на полі бою. Про це заявив Бен Волес у виступі перед британським парламентом.

12 травня з Бахмута евакуйовано останню дитину. Спецоперацію здійснено вночі з метою безпеки.

18 травня російські окупанти вивозили підручники й інше майно з навчальних закладів тимчасово окупованого Запоріжжя на територію Росії. Як повідомляє Центр національного спротиву, колаборанти теж тікали з України.

19 травня росіяни з'єднали острів Джарилгач з окупованою Херсонщиною й облаштували там військовий полігон.

21 травня Джозеф Байден оголосив новий пакет допомоги Україні на $375 млн. До нього увійдуть боєприпаси для HIMARS, Javelin, артилерійські снаряди калібру 155 і 105 мм та інше обладнання.

22 травня Парламентська асамблея НАТО визнала злочини РФ проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії рашизмом.

24 травня російські війська виїжджали із тимчасово окупованого Маріуполя через Новоазовськ у РФ. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Він припускає, що це перекидання армійського резерву після військового рейду російських партизанів на Бєлгородщину.

25 травня Україна визволила з російського полону 106 військовослужбовців. Серед них вісім офіцерів та 98 солдатів і сержантів. До полону ці воїни обороняли Бахмутський напрямок. Щонайменше семеро врятованих оборонців мають кульові й уламкові поранення, опіки й переломи та загострені хронічні хвороби. 68 визволених воїнів вважали зниклими безвісти. Також репатрійовано тіла двох іноземців та українки. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.