Сенатор Келлі: Українське вторгнення до Росії може змінити весь перебіг війни

Сенатор Келлі на брифінгу
Сенатор Келлі на брифінгу

Сенатор Марк Келлі заявив, що ухвала Україною нанести удар по території Росії у відповідь на російське вторгнення може змінити події в цьому конфлікті.

Учасник програми "Face the Nation" на каналі CBS, демократ з Арізони зазначив: "130 000 росіян були змушені покинути свої домівки, і на цьому етапі конфлікту, я думаю, українці зробили щось непередбачуване, що може дійсно змінити розвиток подій у цьому протистоянні".

Початок російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року створив загрозу, що розширення конфлікту на територію Росії Україною та її союзниками може призвести до регіонального або глобального конфлікту. Проте війна в основному зістрибнула на місці, принаймні до моменту, коли українські сили перейшли кордон Курської області на територію Росії.

Ведуча Маргарет Бреннан запитала Келлі, чи він погоджується з використанням американської зброї на російській території в даний час.

"Наразі я погоджуюся", - відповів Келлі. "Україна стала жертвою незаконного нападу з боку Володимира Путіна. ... Він навмисно вбиває жінок, дітей, старих людей. Це було незаконне вторгнення. Цей наступ, і я охарактеризую це саме так в данний момент. Я не вважаю, що українці намагаються утримати російську територію на довгий час, але це поставило Путина в складну ситуацію".

Келлі додав: "Від моменту вторгнення, вже більше двох років тому, ми періодично, як і повинні, оцінюємо, як ми будемо поводитися щодо надання українцям нашої допомоги у сфері безпеки. І я вважаю, що це є важливим продовжувати розглядати їхні потреби".

Вторгнення України на російську територію цього місяця широко розглядається як спроба зменшити тиск на власні сили, які захищають територію від російського агресора і поставити Україну у кращі умови для мирних переговорів.

Келлі заявив, що наступ України має навчити росіян, що Володимир Путін не є неперевершеним захисником, яким він себе позиціонує.

"Він завжди намагався стверджувати, що він захищатиме Росію," сказав Келлі. "Я думаю, його громадяни бачать результати того, що він зробив в Україні, і тепер вони в певній мірі також під загрозою".

Читайте також