Слухання в Гельсінській комісії: Росія перетворила релігію на зброю

Слухання в Гельсінській комісії: Росія перетворила релігію на зброю
Слухання в Гельсінській комісії: Росія перетворила релігію на зброю

Окупанти розгромили і розкрали довготривалі будівництва українських християнських громад. Пастор і капелан з Мелітополя, американські політики, науковці та громадські діячі це заявили в Конгресі США.

Учасники події підтвердили, що з початку російської окупації в 2014 році на Донеччині, Луганщині та в Криму, а також після вторгнення в 2022 році, росіяни знищують та пограбовують церкви, вбивають й катують протестантських пасторів з наміром роз'єднати і послабити спільноти.

За словами професорки Кетрін Веннер з Університету Пенсильванії, релігійна свобода обмежена на окупованих територіях, за винятком московського православ'я. Однак, найбільше переслідують християн-євангелістів, які до війни складали 4% віруючих України.

Переслідування євангелістів на окупованих територіях є особливо жорстокими, тому що релігійний плюралізм в Україні, який дозволяв процвітати протестантським громадам, суперечить ідеології "русского міра", що приходить з російською владою - зазначила Кетрін Веннер.

Російська пропаганда, за словами сенатора Роджера Вікера, стверджує, що українських євангелістів переслідують не лише через їхню віру, але й вважають їх американськими агентами. Це допомагає Путіну переконати деяких американських політиків.

Путін поширює неправду в Росії, що євангелісти є політичними інструментами США. Потім він стверджує, що це Україна переслідує християн, і до певної міри йому вдається переконати це в деяких впливових осіб на Заході.

Американські науковці наголошують, що росіяни не допускають існування протестантів, вважаючи їх зрадниками традиційної віри і російської націі, тому що покинули православну церкву.

Стівен Мур, керівник "Проєкту свободи України", який допомагає українським протестантам, заявив, що Російська православна церква не є власне церквою, але інструментом Кремля. Він пояснив, що Патріарх РПЦ Кирил оголосив "священну війну" проти України та Заходу та пообіцяв, що померлі у цій війні потраплять до раю.

Мур додав, що росіяни вбачають лояльних американських громадян, як політичні інструменти США, а українців-протестантів вбачають такими ж агентами, як російські священники – агентами Кремля.

Існує активна пропаганда з боку російських олігархів та впливових осіб, які поширюють ідею переслідування християн в Україні. Однак, опитування показало, що багато американських виборців, які раніше вірили у пропаганду, відчули співпереживання до переслідуваних українських християн після почутого викладу Стівена Мура.

Стівен Мур стверджує, що важливо поширювати правдиву інформацію. Він навів приклад спікера Палати представників Майкла Джонсона, який раніше протистояв Україні, проте змінив свою думку після почутого свідчення про переслідування громадян за віру і пересування християнської православної церкви на бік Кремля.

Стівен Мур заключив, що українці мають багато спільного з американцями і бачать їх як кращу версію самих себе - трудових, підприємливих і свободолюбивих людей.

Джерело: Голос Америки

Читайте також