Смертоносний ураган розтрощив декілька країн

Ураган Мітч сформувався 22 жовтня 1998 року на Карибському морі. Він мав найвищу категорію - п'яту. Після досягнення Гондурасу, ураган пройшов через декілька країн Центральної Америки та штат Флоріда.

21 жовтня 1998 року на південь від Карибського архіпелагу утворилася тропічна область низького тиску. Протягом доби вона перетворилася на тропічний шторм, який з часом посилювався.

Ураган тривав аж до 9 листопада. В цей день він наблизився до Британських островів і найбільше постраждавшими були країни Центральної Америки.

Гондурас, Гватемала та Нікарагуа зазнали рекордних опадів через ураган Мітч. Понад 11 тисяч осіб загинули або були пропавшими без вісти. Ця стихія стала другою найсмертоноснішою після Великого антильського урагану 1780 року, внаслідок якого загинули 27,5 тисяч людей.

Ураган зруйнував більшість інфраструктури в Гондурасі - автошляхи, мости, аеропорти. Допомога постраждалим приходила зі затримкою через відсутність транспорту. Було також зруйновано 70% сільськогосподарських культур, зокрема, посіви кави. Загальні економічні збитки оцінювалися в $5 млрд.

Президент Гондурасу Карлос Роберто Флорес зазначив, що ураган "вбивчим ударом" пошкодив країну і відкинув її на 50 років назад в розвитку. Багато будинків було зруйновано, а 2,7 мільйона людей залишилися без житла.

Ураган також спричинив значні збитки в Північному сході Нікарагуа. Вулканічне озеро Касіта вийшло з берегів, затопивши навколишні будинки. Брак питної води та продовольства, а також поширення хвороб ускладнили ситуацію. Країна також втратила врожай, а 700 тисяч людей залишилися без житла.

Трагедію зумовило не лише невчасне попередження про ураган, але й непідготовленість інфраструктури цих країн до таких природних катастроф.

Великий антильський ураган, що виник у 1780 році, є найсмертоноснішим тропічним циклоном в історії спостережень. Він розгулював з 10 по 16 жовтня і забрав життя понад 27,5 тисяч людей на Малих Антильських островах.