Що допомогло ЗСУ знищити винищувачі РФ: The Telegraph назвала зброю

Українські вояки використали американську технологію для збивання російських літаків

Українським військовим вдалося збити декілька російських винищувачів за допомогою компонентів з американської ракетної батареї Patriot. Вони об'єднали ці компоненти в мобільні групи, що дозволило їм влаштовувати засідки на російські літаки.

Українці використовували пару чотирикутних пускових установок Patriot, які підключалися до радарів далекого радіусу дії за допомогою радіозв'язку. Тим самим, вони могли збити російські літаки на відстані 144 км.

Останнє знищення російського літака сталося за 193 кілометри від лінії фронту. На таку відстань діяти системі Patriot складно. Однак, Україна також має радянську систему C-200 з подібною дальністю дії.

Незважаючи на те, що українські Повітряні сили зняли з експлуатації свої С-200 у 2013 році, деякі з них були повернуті минулого року. Запитання виникає при орієнтації цих ракет, оскільки оригінальні радари видають запуск ракети, тим самим попереджаючи ворожого пілота.

Зауважимо, що адміністрація Байдена надала Україні пакет військової допомоги, який включає обладнання для інтеграції західних систем протиповітряної оборони. Це припустимо є реверансом до системи бойового управління армії США — Integrated Battle Command System (IBCS).

Вказано, що розробка IBCS ще не завершена, але поляки вже використовують цю систему.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що кожен знищений ворожий літак стає серйозною втратою для Росії і ударом по її іміджу. Він також наголосив на тому, що збиття 7 російських літаків є серйозним аргументом для пілотів не наближатися до українських кордонів.