Що відбувається із гривнею: кілька цікавих фактів від Нацбанку

Що відбувається із гривнею: кілька цікавих фактів від Нацбанку

Протягом перших дев'яти місяців цього року помітно знизився попит на готівку порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Національний банк (НБУ). Згідно з даними банку, спостерігається стійка тенденція до зменшення частки готівки у структурі грошової маси, хоча цей процес відбувається повільно.

Станом на 1 жовтня в обігу знаходилася сума 727,9 млрд грн. Серед найпоширеніших банкнот у обігу виділяються ті, номіналом 500 грн, та монети, номіналом 10 копійок. За звітним періодом в обігу було найменше банкнот номіналами 50 і 10 грн, які поступово замінюються відповідними монетами, зокрема монетами номіналом 10 грн.

Нагадаємо, що Національний банк у продовження продовжив обмін монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, а також банкнот гривні старого зразка, які продовжують вилучатися з обігу і втратили свій платіжний статус. Громадяни можуть обміняти ці монети та банкноти на монети і банкноти інших номіналів, що зараз перебувають в обігу, безкоштовно і без обмежень, наголошують в НБУ.

Уже 3 жовтня Національний банк ввів режим керованої гнучкості обмінного курсу. Нагадаємо, що за вихідні долар коштував 36,36 грн, а ціна на євро склала 38,27 грн. Таким чином, в порівнянні з попередніми показниками, офіційний курс долара знизився на 3 коп., а євро подешевшало на 37 коп.

Читайте також: