Співробітництво Міноборони з НАТО: Умєров затвердив план заходів на 2024 рік

Військово-політичне співробітництво України з НАТО
Військово-політичне співробітництво України з НАТО

Україна затвердила план дій нарічну програму співробітництва з НАТО

На початку березня міністр оборони України Рустем Умєров ухвалив план заходів міністерства та Збройних Сил України на виконання річної національної програми співробітництва Україна-НАТО. Цю інформацію оприлюднили представники Міністерства оборони України.

Міністерство оборони України, як орган, що координує сили оборони, повинне забезпечити системні зміни для вступу в НАТО. Тому виконання плану є одним з пріоритетів. Цей план, розроблений нашим відомством, враховує рекомендації експертів НАТО, - зазначив Умєров.

У погодженому плані передбачено проведення понад 50 заходів Міністерства оборони в рамках 17 цілей, які мають бути виконані протягом поточного року.

Основні індикатори 2024 року

Зокрема, план передбачає:

  • опрацювання Пріоритетного пакету спроможностей та Початкового переліку вимог до взаємосумісності з НАТО;
  • внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються демократичного цивільного контролю над ЗСУ та планування в сфері безпеки та оборони України;
  • завершення трансформації системи командування та управління відповідно до стандартів НАТО;
  • впровадження нової моделі урядування в Міністерстві оборони;
  • забезпечення ефективності закупівельних агенцій Міністерства оборони;
  • розробка національних документів на основі стандартів НАТО;
  • створення Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти;
  • перевірка відповідності законодавства України в сфері безпеки та оборони нормам НАТО.

Розробку плану взаємодії з Міністерством оборони проводили у співпраці з Урядовим офісом Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Міжнародним секретаріатом НАТО. Це дало змогу забезпечити цілісність та інтегрованість документа.

Велика увага приділяється моніторингу й вимірюваності виконання заходів. При цьому план завжди залишається гнучким інструментом, що переглядається щорічно з урахуванням динаміки безпекової ситуації та пов'язаних з нею подій, - додав Заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Раніше стало відомо, що НАТО змінює свій підхід до надання допомоги Україні в оборонній сфері. Альянс розглядає можливість посилити координацію поставок озброєння до України, що вважається зміною курсу, оскільки раніше НАТО не втручалося безпосередньо у цю сферу і це залежало від окремих країн-членів альянсу.

Читайте також

Росія окупувала Вугледар – DeepState
сьогодні, 21:14 2 переглянули
Росія окупувала Вугледар – DeepState