США вирішили відкрити потужний завод у Китаї: чим він займатиметься

Американська біотехнологічна компанія Moderna Inc. розпочала будівництво свого першого фармацевтичного заводу в Китаї з обсягом інвестицій 3,6 млрд юанів ($501 млн). За даними адміністрації шанхайського індустріального парку Сіньчжуан, штаб-квартира та виробництво компанії Moderna в Китаї будуть розташовані у шанхайському районі Міньхан з площею близько 18 га.

Комітет у справах економіки та інформатизації міста Шанхай, народний уряд району Міньхан та Moderna підписали угоду про стратегічне співробітництво. Співпраця спрямована на підтримку інвестицій, досліджень, розробок та комерціалізацію біофармацевтичних препаратів у Китаї.

Moderna є провідним розробником мРНК-вакцин, спеціалізується на імунотерапії раку, розробці лікарських препаратів на основі мРНК та технологіях профілактики вірусних захворювань.

Компанія Moderna створила вакцину від коронавірусу за новою технологією мРНК. У III кварталі 2022 року Moderna заробила $1,04 млрд прибутку, а рік тому її виторг становив $3,36 млрд.

У Reuters повідомили, що акції Moderna з початку року подешевшали більш ніж на 57%, а капіталізація компанії скоротилася до $29 млрд. Зараз папери компанії коштують менше, ніж п'ята частина їх рекордного рівня, досягнутого на піку пандемії.

У першому кварталі 2023 року фармацевтична компанія Pfizer зазнала збитку на тлі скорочення попиту на ліки від коронавірусу та списань пов'язаних із поверненням деяких мільйонів доз препарату Paxlovid урядом США. Збиток Pfizer склав 42 центи на акцію в порівнянні з прибутком 1,51 доларів на акцію у третьому кварталі 2022 року. Загальна виручка зменшилася до 13,23 млрд доларів з 22,64 млрд доларів роком раніше.