Стало відомо, чому Німеччина не поспішає видавати ліцензії українським лікарям

Лікарі німецьких ліцензій утримуються через законодавчі обмеження
Лікарі німецьких ліцензій утримуються через законодавчі обмеження

У Німеччині є дефіцит лікарів, але українські медики не можуть працювати у цій країні через бюрократичні перешкоди. Міністр охорони здоров'я Карл Лаутербах прогнозує, що нестача лікарів у Німеччині досягне 50 тисяч осіб протягом найближчих років. Однак процес визнання іноземних медичних дипломів є складним і тривалим.

З початку конфлікту Росії з Україною до Німеччини прибуло багато українських лікарів, але лише дуже невелика кількість з них отримала ліцензію на медичну практику. Процес визнання диплому став складнішим, оскільки біженці повинні подати велику кількість документів, включаючи детальний опис своєї освіти. Переклад цих документів дуже коштовний і становить непереборну перешкоду для багатьох. Крім того, кожна федеральна земля Німеччини має свої стандарти визнання медичних кваліфікацій, тому лікарі змушені проходити додаткові стажування або складати іспити.

Німецька профспілка лікарів критикує цю систему за її повільність і недостатнє фінансування і закликає до збільшення персоналу і зменшення бюрократії. У житті німецької системи охорони здоров'я також є свої складнощі - все більше лікарів працюють неповний робочий день, і розподіл медичних фахівців по країні є нерівномірним.

Експерти закликають до термінових змін у системі визнання іноземних медичних кваліфікацій. Вони вимагають більш ефективного та уніфікованого процесу, щоб медичні фахівці змогли швидше інтегруватися в німецьку систему охорони здоров'я та допомогти вирішити проблему нестачі лікарів у країні.

Нагадаємо, що в Україні медикам заборонено призначати ліки під впливом фінансових стимулів.

Читайте також