Стався найбільший напад на американців за межами Америки з часу ІІ світової війни

О 6:20 ранку 23 жовтня 1983 року, вантажівка марки "Мерседес-Бенц" в'їхала на територію Бейрутського летовища. Ззовні вона схожа була на автомобіль, який доставляв воду до штабу морської піхоти США, тому охорона не викликала підозр. Вантажівка об'їхала стоянку біля штабу двічі, потім розігналась і прорвала незакриті задні ворота. Під час вторгнення стріляли. Вантажівка змогла проїхати через колючий дріт та ворота, і в'їхала в будівлю. Вона була забита 5 тонами вибухівки. Внаслідок вибуху штаб морської піхоти розрушилося і забило під завалами 241 сплячого американського солдата. Через 20 секунд стали жертвами схожої атаки французькі миротворці, загинуло 58 французів.

У Лівані розпочалась громадянська війна в 1975 році. У бойових діях брали участь різні ісламські групи, християни та іноземні інтервенти. В 1982 році армія Ізраїлю увійшла в Ліван з метою знищити "Організацію звільнення Палестини", яка мала свою штаб-квартиру в Бейруті. Палестинці постійно нападали на ізраїльтян і вчиняли терористичні акти.

Після двомісячної осади Бейруту палестинці були евакуйовані. Ліванська столиця залишилась без захисту після їх вилучення. Християни-фалангісти, які були союзниками Ізраїлю, вирішили помститися палестинцям за розстріл християн у місті Дамур. Вони відкрили ворота в палестинський біженецький табір "Сабра і Шатіла" і замучили від 2,5 до 3,5 тисяч мирних мешканців. Після цього були направлені міжнародні миротворчі сили з США, Франції, Італії та Великої Британії для відновлення спокою в країні.

Американські сили складалися з батальйону морської піхоти, який був розташований у 4-поверховій будівлі на території Бейрутського летовища. Морські піхотинці США зайняли нейтральну позицію в конфлікті. В кінці серпня 1983 року ситуація в Лівані загострилась. Частота обстрілів між ворогуючими сторонами зросла. Позиції морської піхоти США потрапляли під мінометний обстріл, що призвело до втрат серед миротворців.

Атака на казарми морської піхоти в Бейруті 23 жовтня стала найсмертельнішим нападом на громадян США за їх межами після Другої світової війни.

Організаторами теракту залишилися невідомими. Відповідальність взяв на себе шиїтський "Вільний ісламський революційний рух". 17 листопада французька авіація здійснила авіаудар по позиціям шиїтських бойовиків та іранських "Стражів ісламської революції" як противагу за підрив французького штабу. США не здійснили жодних помстних акцій проти можливих організаторів.

У лютому 1984 року США, Франція, Італія та Велика Британія вивели свої війська з Лівану. У організації терактів підозрювали іранську військову організацію "Хезболла" та керівництво Ірану, проте немає достовірних доказів.

У 2001 році, після атак 11 вересня, родичі загиблих подали колективний позов проти влади Ірану. Тегеран відкинув ці звинувачення. Судовий розгляд закінчився в 2016 році. Суд визнав вину іранської влади і вирішив, що родичам належить іранська компенсація у розмірі 813 мільйонів доларів, яку можна отримати замороженими активами іранського Центрального банку в США.