Столтенберг: Ми мали надати Україні більше зброї до вторгнення Росії

Столтенберг дискутує з Україною машини під час російської агресії
Столтенберг дискутує з Україною машини під час російської агресії

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Financial Times розповів про свою підтримку України у війні з Росією та проблеми, з якими стикалося Об'єднання після вторгнення Путіна.

Якщо є щось, про що я шкодую і бачу набагато чіткіше зараз, то це те, що ми повинні були надати Україні набагато більше військової підтримки набагато раніше

Столтенберг визнає, що більшість союзників НАТО не підтримувало надання Україні летальної зброї перед вторгненням, але вважає, що це призвело до ускладнень. Він визначає, що більша підтримка могла б навіть запобігти вторгненню або ускладнити дії Росії.

Єнс Столтенберг

Генеральний секретар НАТО також розповідає про складні моменти в початковій фазі війни, коли потрібно було балансувати між підтримкою України та уникненням прямого конфлікту з Росією.

Звичайно, були дні і тижні, особливо на початку повномасштабної війни, коли ми мусили обговорювати та вирішувати питання цих російських "червоних ліній"

Столтенберг наголошує, що НАТО продовжувало підтримувати Україну, незважаючи на загрози з боку Путіна.

Реальність така, що якщо президент Путін хоче ескалації із застосуванням зброї масового знищення, він може створити всі необхідні для цього приводи. Поки що ми викривали його блеф

Стосовно майбутньої війни, Столтенберг підкреслює, що після виборів у США може з'явитися новий імпульс для пошуку рішення. Він вважає, що це може включати спроби досягти прогресу як на полі бою, так і за переговірним столом. Колишній генсек НАТО підкреслює, що це рішення має приймати сама Україна.

Столтенберг також розповідає про свою першу зустріч з президентом України Володимиром Зеленським у 2019 році.

Мені він сподобався, але я не уявляв, що він стане воєнним лідером

Щодо можливого вступу України до НАТО, Столтенберг вказує, що є шляхи вирішення цього питання, навіть якщо лінія фронту не співпадає з міжнародно визнаним кордоном. Він наголошує, що приклади Західної Німеччини та Японії показують, що НАТО та США можуть забезпечувати гарантії безпеки, не охоплюючи всю територію країни.

Читайте також