Швейцарія ухвалила нове рішення щодо реекспорту зброї в Україну

Національна рада Швейцарії, що є нижньою палатою парламенту, не дозволила третім країнам реекспорт до України зброї швейцарського виробництва.

"За" проголосували 75 осіб, а проти 98. Ще двоє чиновників утрималися, пише Swiss info.

"Ініціатива комітету з питань політики безпеки не була підтримана. Зараз вона знята з порядку денного, адже відповідний комітет іншої палати парламенту, Ради кантонів, вже відхиляв цю ідею в минулому. Нацрада обговорювала простий регламент, котрий давав би дозвіл передавати Україні куплену у Швейцарії зброю. Однак дискусія щодо цього питання триватиме надалі. Кілька пропозицій на цю тему досі перебувають на розгляді у парламенті", ‒ йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас досі зберігається шанс на те, що Україна зможе отримати швейцарську зброю. Видання відзначає пропозицію, яка має найбільше шансів на ухвалення швейцарською владою. Вона може дозволити опосередковано постачати військові матеріали в Україну.

Зараз при купівлі зброї у Швейцарії країни-покупці повинні підписати так звану декларацію про нереекспорт. Представники комітету вирішили, що в майбутньому уряд Швейцарії може в окремих випадках обмежити термін дії такої декларації п'ятьма роками. У парламенті прогнозують, що якщо процедура схвалення реекспорту зброї завершиться позитивно, то рішення реально зможе набути чинності весною наступного року.

Однак потрібно буде дотримуватися певних умов: країна, яка отримує зброю, не повинна серйозно порушувати права людини. Крім того, не повинно бути небезпеки, що військові матеріали будуть використані проти цивільного населення.

Країна-отримувач також не повинна бути залучена у внутрішній або міжнародний збройний конфлікт. Єдиний виняток якщо країна, як, наприклад, Україна, захищає себе від агресії відповідно до міжнародного права.

Парламент Швейцарії рекомендував пом'якшити експортний контроль військової техніки, що у майбутньому могло принести користь Україні.

Зараз нейтралітет Швейцарії забороняє поставляти зброю безпосередньо в зони бойових дій. Це правило діє, навіть якщо інша країна купила зброю в Швейцарії.

Рішення верхньої палати швейцарського парламенту ухвалили у результаті серйозного тиску з-за кордону. Німеччина, наприклад, хотіла передати Україні боєприпаси для зенітних установок Gepard, а також кулеметні боєприпаси. Данія звернулася до Берна за дозволом на постачання в Україну бронетранспортери Piranha III. Однак Швейцарія відхилила обидві заявки.

Тепер комітет з політики безпеки Національної ради має розробити відповідний законопроєкт. Невідомо, коли Україна зможе отримати реальну користь від цього рішення. Якщо пропозиція пройде в парламенті, можливе проведення референдуму, і тоді народ вирішить долю реекспорту швейцарської зброї. Але усе це може зайняти деякий час.