Світове виробництво вина впало до історичного мінімуму: експерти знайшли пояснення

Світове виробництво вина цього року значно зменшилося через негативний вплив екстремальних погодних умов. За інформацією Міжнародної організації винограду та вина (OIV), це стало найнижчим рівнем з 1961 року. Ранні заморозки, сильні дощі та посуха серйозно пошкодили виробництво виноградників у всьому світі.

Виробництво вина зменшилося на 7% у порівнянні з 2022 роком і становило 244,1 мільйона гектолітрів. Багато виробників з південної півкулі побачили значне зниження у виробництві. Наприклад, в Австралії, Аргентині, Чилі, Південній Африці та Бразилії виробництво вина зменшилося на 10-30%.

Цього року відбулися зміни серед лідерів у виробництві вина. Італія втратила свою позицію найкращого світового виробника через зменшення виробництва на 12%. Франція повернула собі перше місце, оскільки її виробництво виявилося стабільним. Іспанія залишилася на третьому місці, хоча її виробництво вина зменшилося на 14% та було нижче середнього показника за п'ять років.

У звіті OIV зазначається, що така ситуація з виробництвом вина може призвести до рівноваги на світовому ринку, оскільки споживання падає, а запаси вин вже високі у багатьох регіонах світу.

Екстремальні погодні явища, які впливають на виробництво, не завжди пов'язані зі зміною клімату, відзначає представник інституту INRAE Інакі Гарсіа де Кортасар-Атаурі. Він пояснює, що збитки у Італії стали наслідком неспроможності оброблюваних земель поглинати вологу так ефективно, як раніше. Однак, він також зауважує, що екстремальні погодні явища стають все більш поширеними, що створює проблеми для виноробів.

Крім цього, грузинську групу виноробних компаній Bolero включено до списку міжнародних спонсорів війни. За даними Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), Bolero & Company Ltd, GVMT Group Roup LLC та Gruzvinprom LLC, в яких єдиным бенефіціаром є Карічашвілі Вахтанг, експортували вина до Росії на суму понад 68 млн доларів. Ці компанії переробляють більше половини винограду, вирощеного в Грузії.