ТЦК зробив заяву щодо оповіщення військовозобов'язаних

Умови воєнного стану призвели до вжиття заходів щодо оповіщення військовозобов'язаних громадян у рамках загальної мобілізації будь-якими доступними способами. Про це повідомлено Одеським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

"У зв'язку з низькою якістю виконання своїх громадянських зобов'язань відповідної категорії людей, військове командування, в умовах воєнного стану, в межах компетенції змушено здійснювати заходи оповіщення всіма способами, що забезпечать відповідне охоплення військовозобов'язаних громадян України", - пояснили в центрі.

Відповідно до Конституції, захист незалежності і територіальної цілісності України є обов'язком громадян, нагадали представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

На території, на якій діє воєнний стан, військове командування має право:

  • встановлювати особливий режим в'їзду і виїзду;
  • обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів і перевірку документів;
  • проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла громадян (за винятком обмежень, встановлених Конституцією).

Під час дії воєнного стану ТЦК може викликати особу для перевірки її облікових даних без обмежень залежно від її місця реєстрації та проживання.

"Тож закликаємо всіх свідомих громадян не створювати штучний ажіотаж, не шукати шляхів ухилитися від виконання свого конституційного обов'язку, не ховатися за спинами тих, хто воює за Україну з 24 лютого 2022 року, а долучитися до захисту Батьківщини й спрямувати свої зусилля на здобуття перемоги. Це можна зробити, не очікуючи повістки, шляхом самостійного звернення до відповідного ТЦК та СП", - звернулися представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки до громадян.

У грудні президент Володимир Зеленський повідомив, що Генеральний штаб ЗСУ запропонував мобілізувати 450-500 тисяч громадян.

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і загальної мобілізації до 14 лютого 2024 року.