The Guardian розповіло, як удари Storm Shadow по РФ можуть вплинути на плани Путіна

Фотографія ракети Storm Shadow
Фотографія ракети Storm Shadow

Україна звернулася до своїх західних партнерів з проханням дозволити використовувати ракети Storm Shadow для ударів по цілях в глибині Росії, зазначає британське видання The Guardian. За думкою українських посадовців, такі "демонстраційні атаки" можуть примусити Москву розпочати переговори щодо припинення бойових дій.

Київ вважає, що використання англо-французьких ракет для знищення цілей поблизу Москви покаже Кремлю вразливість військових об'єктів навіть у центральних регіонах Росії. За словами української сторони, Росія розгляне можливість переговорів тільки в разі реальної загрози Москві та Санкт-Петербургу.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи з нагоди Дня Незалежності, заявив, що Україна відповідатиме на агресію РФ. Відповідь буде "гідною, симетричною і далекобійною" і досягне будь-якої точки Росії, яка становить загрозу для України.

Видання наголошує, що Україна вже декілька місяців просить Захід зняти обмеження щодо ударів ракетами Storm Shadow по цілях у Росії, але без успіху. США, які постачають деякі компоненти для цих ракет, поки що не надають дозволу, боячись ескалації конфлікту.

Україна вже виконала серію ударів безпілотниками по території Росії, включаючи Москву та авіабазу біля Волгограда. Такі операції можуть коштувати всього 1 мільйон доларів за раз і спрямовані на знищення російських бойових літаків, які бомбардують Україну, повідомляють джерела.

Експерти наголошують, що фокусування на можливому використанні ракет Storm Shadow може відволікти Україну від невідкладних завдань, зокрема оборони Донбасу. Росія має близько 600 000 військових в Україні та вважає, що може перемогти виснаженням супротивника.

Великобританія та Франція надали Україні ракети Storm Shadow з дальністю близько 300 км. При цьому Москва знаходиться приблизно за 480 км від північного кордону України. Незважаючи на складну ситуацію, західні партнери продовжують підтримувати Україну, заявив прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер.

Читайте також