"Тіньовий флот" РФ постачає нафту в Європу вже не перший тиждень - Greenpeace

Російський флот доставляє нафту в Європу
Російський флот доставляє нафту в Європу

Танкери з російською нафтою обходять санкції ЄС

За даними організації Greenpeace, танкери з російською нафтою продовжують доставляти вантаж безпосередньо в порти Європейського Союзу.

За допомогою GPS вдалося встановити, що ці судна, ймовірно, завантажені російською сирою нафтою, відправляються з російських портів у Балтійському морі. Інформація про їхні шляхи свідчить про те, що вони прибувають прямо до портів ЄС, порушуючи діючі санкції.

Вже з березня 2023 року поставки російської нафти в ЄС заборонені. Утім, в цих перевезеннях залучалися переважно судна грецьких компаній, які мають сумнівну репутацію і підозрюються в участі в російському "тіньовому флоті". Це судна, які, мабуть, допомагають Росії обходити санкції.

Супутникові дані свідчать, що з липня 2024 року приблизно 15 танкерів прямували прямо до європейських портів з російських нафтових портів, таких як Приморськ, Усть-Луга і Новоросійськ. Ці судна покидали російські порти з повністю завантаженою нафтою. Після прибуття до призначених портів, вантаж був відвантажений, чим свідчить зменшення осадки танкерів. Великі танкери дозволяють перевозити понад 150 мільйонів літрів нафти кожен.

Дослідження також показало, що з січня 2021 року рейси танкерів з російськими нафтовозами зросли на 70% вздовж німецького узбережжя Балтійського моря. Однак загальний обсяг перевезень по цьому маршруту зменшився з початку конфлікту. Також стало відомо, що середній вік танкерів, які використовуються для перевезення нафти, зросло з 8,9 років в 2021 році до 16,6 років в 2024 році. Це створює серйозну загрозу, оскільки аварія може призвести до нафтових плям на островах Фехмарн та балтійських курортах Варнемюнде і Дамп.

Джерело: УНІАН

Читайте також