Топ-менеджери оцінили стан бізнесу в Україні

Топ-менеджери обговорюють стан бізнесу в Україні
Топ-менеджери обговорюють стан бізнесу в Україні

Кількість членських компаній Європейської Бізнес Асоціації, що працюють у повному обсязі, зменшилась з початку року з 78% до 64%. Зокрема, 45% топ-менеджерів вважають стан справ у своєму бізнесі задовільним, а 27% – позитивним. Інші 27% оцінюють ситуацію в бізнесі негативно.

Ці результати є наслідком опитування "Бізнес в умовах війни", проведеного EBA спільно з Ukrsibbank BNP Paribas Group.

Наразі обмеження застосовуються до 36% бізнесів. Серед них найбільш поширені - нестача кваліфікованих працівників/мобілізація (75%), обмеження географії діяльності (60%) та призупинення роботи на час повітряних тривог (46%).

Прогнози розвитку бізнесу на наступні півроку більш песимістичні. 56% опитаних прогнозують погіршення стану справ у своєму бізнесі, 27% не очікують змін, а 16% вважають, що стан справ покращиться.

Незважаючи на це, 47% топ-менеджерів планують розширення бізнесу, зокрема шляхом збільшення клієнтської бази та виробництва, входу на міжнародні ринки та інших заходів, - повідомляє EBA.

З початку війни доходи знизились у 48% бізнесів, а у 47% – зросли. У 6% компаній обсяги бізнесу не змінились.

Серед опитаних, 48% експортують товари чи послуги за кордон. Найбільшими негативними факторами для бізнесу підприємці вказують мобілізацію (71%), атаки на українську енергосистему (61%), війну та окупацію територій (58%) та нестачу кваліфікованих працівників (58%).

Бізнес зберігає фінансову стійкість, але оцінка фінансових резервів погіршилась порівняно з початком 2024 року. 53% компаній мають резерви, що вистачить на рік або більше (у попередньому опитуванні – 65%), 32% – на півроку, 15% – на кілька місяців, і 1% без жодних резервів.

Збитки від війни продовжують зростати. 26% компаній, що взяли участь у опитуванні, зазнали збитків до $1 млн. 31% повідомили про збитки в діапазоні від $1 до $10 млн, а 17% – про збитки понад $10 млн. Жодні збитки не зазнавали лише 14% опитаних компаній.

Бізнес продовжує активно підтримувати Збройні сили: 63% підтримують своїх працівників у лавах ЗСУ, 49% допомагають фінансово, 45% – продукцією. 27% компаній долучаються до відновлення громад чи регіонів.

У 86% компаній є співробітники у лавах ЗСУ. У половини з них (52%) кількість мобілізованих становить до 10% від загальної кількості військовозобов'язаних. У 28% – 10-20%, а в 6% – 20–40%. Це підтверджує попередню ситуацію з мобілізацією серед компаній Асоціації. Приблизно у половини компаній (46%) мобілізовані або добровольці виконують критичні для підприємства функції, такі як керівництво, інженерія, ІТ, водіння, електрика, механіка, робота на виробничих лініях.

Тільки 9% компаній згадують про релокацію офісів або виробництва через російську агресію. З них 7% змінили місце розташування в межах України, а 2% перейшли за кордон. Програмами державної або міжнародної підтримки за останні 2,5 роки користувалося тільки 11% компаній.

Більшість компаній (73%) планують залучати фінансування для розвитку свого бізнесу. Більшість з них (60%) використовуватимуть власні кошти. Крім того, 19% розраховують на банківське кредитування, 15% – на інвестиції, а 5% – на гранти. 25% компаній готові брати кредити в банках за ринковими умовами.

Труднощі у отриманні кредитів включають високі ставки, складність отримання для бенефіціарів-нерезидентів, відсутність відповідних строків та повільне прийняття рішень.

Найбільше допомоги бізнесу необхідно у забезпеченні умов для бронювання співробітників та покриття військових ризиків. Серед інших потреб відзначають мораторій на перевірки та пом'якшення валютних обмежень, а також допомогу в комунікації з органами влади.

Джерело: Forbes

Читайте також