Трагедія в Чорному морі: загинули 22 пасажири риболовецького катера

Трагедія в Чорному морі: загинули 22 пасажири риболовецького катера
  • В жовтні 2015 року катер "Іволга" потонув біля Затоки на Одещині. На борту було 44 людини, які вийшли рибалити на море під час шторму. Катер перекинувся, і загинули 20 осіб, ще 2 зникли безвісти.
  • За розслідуванням встановлено 27 порушень, зокрема перевантаження катера. Максимальна кількість пасажирів на судні перевищила допустимий ліміт утричі, а також порушення швидкісного режиму - заявила прокурор Світлана Кологрьова.
  • Щасливо вижити вдалося лише половині пасажирів, зокрема Андрію Пєткову. Він стверджує, що трагедія сталася через недбалість капітана катера, який не дотримався правил безпеки: не провів інструктаж і не видав жилети всім.
  • Капітан "Іволги" Олександр Книшов був затриманий відразу після трагедії і провів 4 роки в слідчому ізоляторі. Прокуратура вимагала для нього 10 років ув'язнення. У жовтні торік суд засудив його до 9 років. Адвокати стверджують, що з урахуванням "закону Савченко", який передбачає, що один день в СІЗО дорівнює двом дням у в'язниці, він вже відбув 8 років покарання. Капітан визнав свою вину і має вийти на волю.

"Закон Савченко" викликав обурення родичів жертв, так як вони вважають, що 4 роки в СІЗО - це недостатнє покарання за загибель 22 людей. Надія Русанова, донька однієї з жертв, висловила своє розчарування під час суду.

Під час проголошення вироку суддя пояснив, що не наклав максимальне покарання, оскільки вихід судна у шторм допустили різні служби, які досі не були притягнуті до відповідальності.

Пам'ятник загиблим на катері "Іволга" був встановлений рік після трагедії в Затоці. Він складається з двох гранітних плит з викарбуваними іменами всіх загиблих і зниклих безвісти. Уряд виділив сім'ям загиблих по 150 тис. грн.

Читайте також: