Туреччина розглядала розрив дипломатичних відносин із Ізраїлем

Хакан Фідан, глава МЗС Туреччини, заявив, що розглядались питання про розрив відносин з Ізраїлем, але вирішено, що таке рішення повинно бути прийняте колективно, враховуючи інші мусульманські країни. В інтерв'ю Al Jazeera, Фідан заявив, що не згодні з політикою Вашингтона, який безумовно підтримує Ізраїль і відмовляється вимагати постійного припинення вогню. Міністр вважає, що продовження підтримки Ізраїлю з боку США може привести до глобальної кризи.

Фідан також заявив, що Туреччина не готова обговорювати ситуацію в Секторі Гази, поки не буде досягнуто режиму припинення вогню. Він назвав ХАМАС "визвольним рухом", який, за його словами, стане палестинською організацією разом з іншими, коли закінчиться окупація.

У суботу, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив, що він розриває контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу через дії Ізраїлю в Секторі Гази. Втім, президент зазначив, що дипломатичні зв'язки між країнами не будуть розриватися.

Президент Туреччини ствердив, що ХАМАС не може вважатися терористичною групою, що спричинило обурення Ізраїлю. Раніше, Ердоган скасував свій візит до Ізраїлю, оголосивши про своє осудження "нелюдської війни", яку Ізраїль веде проти бойовиків ХАМАС.

Туреччина підтримує ХАМАС і приховує деяких лідерів угруповання. Після нападу бойовиків на Ізраїль, президент Ердоган заявив, що Анкара готова до будь-якого посередництва.