У Європі ліквідовано шахрайську схему на €645 млн, пов'язану з медичним канабісом

У Європі викрито шахрайську схему інвестицій в медичний канабіс

У Європі була розкрита велика шахрайська схема, пов'язана з інвестиціями у медичний канабіс. Дев'ять осіб були затримані правоохоронцями. Про це повідомляє Євроюст.

За даними, більше 4500 людей у Німеччині, Франції та Іспанії подали скарги на шахраїв, які створили платформу краудфандингу для збору коштів на вирощування лікарського канабісу. Однак насправді рослини не були придбані, хоча організатори схеми твердили, що співпрацюють з легальними і ліцензованими компаніями. Шахрайська схема тривала протягом понад двох років.

Шахрайська схема мала форму піраміди та обіцяла надзвичайно високі прибутки. Але інвесторам виплачували тільки частково.

Більшість грошей, які були вкладені, використовувалися для виплат партнерам, підтримки роботи схеми та розширення шахрайства через онлайн-кампанії. Для відмивання грошей використовувалася мережа міжнародних компаній.

Злочинну схему керувала російська злочинна група, що базувалася в Німеччині. У Німеччині та Іспанії збитки від шахрайства оцінюються принаймні в €51,5 млн, а загальна сума інвестицій становить близько €645 млн.

Загалом близько 550 тис. осіб у всьому світі, переважно у Європі, були зареєстровані як онлайн-інвестори. Понад 186 тис. осіб здійснювали платежі за допомогою криптовалют або банківських переказів.

Раніше засновник криптовалютної біржі FTX Сем Бенкман-Фрід був засуджений за шахрайство проти інвесторів. Його засудили до 25 років позбавлення волі і зобов'язали сплатити 11 мільярдів доларів.

Також недавно влада Німеччини прийняла рішення про легалізацію канабісу. Пропозиція міністра охорони здоров'я Карла Лаутербаха про легалізацію канабісу була схвалена федеральними землями.