У лісі розстріляли священника

У лісі розстріляли священника

У Биківнянському лісі 16 жовтня 1937 року чекісти НКВД здійснили виконання смертної кари на останньому архієпископу Української автокефальної православної церкви Володимиру Самборському.

Архієпископ народився у Києві і після священницького рукоположення в монастирі Києво-Михайлівського повівав душпастирську роботу в Таращанському і Білоцерківському повітах.

У період визвольних змагань 1917-1921 років він активно працював на користь незалежності української церкви від Москви. Самборський українізував парафію в селищі Гребінки, що наразі належить Білоцерківському району. Він очолював делегацію церков Полісся на Всеукраїнському Православному Соборі 1918 року.

З приходом до влади більшовицького режиму архієпископ зазнавав постійних утисків і переслідувань. У 1926 році вимушений був покинути храм Різдва Богородиці у Житомирі, де служив, і перебратися до Глухова.

Після припинення діяльності Української автокефальної православної церкви, архієпископ продовжував свою службу у Вінницькій єпархії. Однак влада вимагала від нього відмовитися від своїх переконань і не приймати очолювання інших єпархій. Такі умови не зупинили Володимира Самборського, і він перебрався до Києва, а пізніше до Білої Церкви, де став архієпископом Київським. Він активно працював над відновленням Української автокефальної православної церкви, назву якої уникав, щоб не роздратовувати радянську владу. Самборський займався відкриттям нових храмів і парафій, проводив таємні богослужіння.

У 1937 році, під час Великого терору, архієпископ Володимир написав лист до Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету з проханням дозволити створення Української Православної Церкви. Це звинуватили його у співучасті у "контрреволюційній фашистській організації церковників", і йому призначили смертну кару.

"Надзвичайний церковний собор" у Києві 29 січня 1930 року ухвалив рішення про ліквідацію Української автокефальної православної церкви під тиском та за вказівками НКВД.

Саме в цей час відбувається сфабрикована справа про "Спілку визволення України", яку ініціювали органи ОДПУ УРСР. На лаві підсудних з "контрреволюціонерами" опинилися брати Володимир і Микола Чехівські, діячі УАПЦ. Їм було накинуто створення "розгалуженої терористичної організації у складі СВУ", яку вони, як церква, приховували.

Читайте також: