У Міноборони сказали, коли почне працювати електронний кабінет військовозобов'язаного: що потрібно знати

Запуск "Електронного кабінету військовозобов'язаного" в Україні заплановано на літо 2024 року

Заступник міністра оборони України Катерина Чорногоренко розповіла про запуск "Електронного кабінету військовозобов'язаного". Влада України працює над вдосконаленням системи обліку та взаємодії з громадянами, які викликаються на військову службу. "Електронний кабінет військовозобов'язаного" буде новим зручним інструментом для військовозобов'язаних громадян України. Також, буде запущений продукт "Армія+", який спрямований на військовослужбовців.

Удосконалення реєстру та кіберзахист

Законопроект 10062 надає міністерству оборони можливість посилити кіберзахист та закласти свої ІТ-системи у військові хмарні сховища НАТО. Це дозволить звільнити засоби ППО, розвинути доступ Сил оборони України до розвідданих союзників, розробити нові бойові системи та електронні сервіси для військ, а також посилити захист даних від кібератак РФ.

Удосконалення реєстру призовників та військовозобов'язаних

Законопроект передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Зокрема, покращиться взаємодія між реєстрами та використання даних з військового обліку. Електронний кабінет дозволить створити та використовувати цифровий військово-обліковий документ (сертифікат). Військовослужбовці ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту матимуть можливість отримувати онлайн-послуги.

Забезпечення актуальної інформації та уточнення даних

Завдяки "Електронному кабінету військовозобов'язаного" громадяни зможуть уточнити свою інформацію, актуалізувати дані та отримати доступ до реєстру "Оберіг". Це дозволить уникнути необхідності стояння в чергах та подання документів для оновлення даних. Також, громадяни зможуть надсилати запити до реєстрів та отримувати автоматично сформовані відповіді.

Нагадаємо, що Комітет Ради затвердив "мобілізаційний законопроект".